Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Nydal: En del av Nydal - et ingenmannland mellom Dala og Hamar?FotO: Trond Lillebo
 
Ingenmannslandet mellom Hamar og Dala
Bygda i ingenmannsland mellom metropolene Hamar og Dala! Landbruk, kuene beiter side om side med IKEA, den dag i dag, men også så mye mer.

0
Publisert: 19.sep.2016 04:00
Oppdatert: 19.sep.2016 07:17

Etter hvert ble det lagt til rette for næringsutvikling i området, noe kommunen antagelig vis hadde noe med å gjøre. Det finnes i dag ca. 50 aktører i Nydal som bidrar med arbeidsplasser. Den største med 152 arbeidsplasser fast, og ca. 400 i sommerhalvåret, IKEA selvfølgelig. Og den minste kanskje, nå med et kvart årsverk som syr busseruller er tidligere Furnes Konfeksjon.

Vi har jo blitt «bilbyen» med seks-sju ulike bilmerker og firmaer med 50 til 70 arbeidsplasser hos hver. Til sammen finnes bortimot faste 750 arbeidsplasser i området og rundt 1000 i sommerhalvåret. Statens vegvesen har også bidratt med flotte vegløsninger i området den siste tiden. Alt dette er vel og bra.

Men så er vi noen raringer som BOR her og mange har bodd her lenge. Vi betraktes ikke til å bo på beste Vestkant, men vi bor i beste Nydal, som vi ønsker skal bli enda bedre. Vi har av ulike årsaker bosatt oss her og mange av oss trives godt, og mange har etter hvert vokst opp her. For oss ser det ut som kommunen er raus og villig til å legge til rette for næringsutvikling, sammen med private aktører i Nydal, og ære være. Når det gjelder kommunale ytelser og tilrettelegging for oss som bor her er bildet noe mer fargeløst, føler vi.

Hvor starter man på oppramsingen av hva man mener kommunen burde bidra mer med? Det nærmeste først kanskje. På Jensbakken midt i Nydal er det ca. 1.000 meter «boligfeltveg» med rundt 70 boenheter og ca. 250 innbyggere. Vi har prøvd å få kommunen til å ta vedlikeholdsansvaret, men nei. Det kunne også vært hyggelig med vegbelysning i denne vegen i områdets største byggefelt. I industrifeltet tror jeg kommunen har tatt dette ansvaret?

Beboerne har offentlig vann og kloakk, men ledningsnettet inne på feltet er ikke offentlig. Kommunen sier nei til å ta over dette. (Skade på vann- og kloakknettet da tungbil kjørte feil. Skulle inn i næringsparken. Beboerne måtte betale selv.)Vi betaler kommunale skatter og avgifter.

Busstilbudet ble dårligere for sentrale Nydalsbeboere etter IKEA kom. Nå må vi helt bort til IKEA for å følge timebussen. Før gikk denne til u-skolen. Dette er det eldre folk som lider under!

Vi som er noe til års komne er også etter hvert blitt klar over at det er svært dårlig med kommunale eldretjenester og eldreboliger i området. Det har vært private aktører som har avhjulpet dette noe, men behovet vil øke kraftig i løpet av fem til 10 år, og her snakker vi om hele Furnes-bygda. Vi utgjør 15 prosent av de stemmeberettigede i kommunen og kan påvirke. Den politiske aktøren som gjør noe her får mange stemmer i området! Ap ser ikke ut til å bry seg, gjør Høyre det?

Videre har vi etter hvert fått utvidet Kirkenær skole, men mye av bygningsmassen er slitt og det er allerede trangt. Skoleveien til skolene burde også sikres bedre for barna. Bygningsmassen og plassen ved Furnes u-skole må også sees nøyere på. For øvrig mener jeg at man på sikt bør samle barneskolene sentralt i Nydal, nær u-skolen.

Det mangler også en skikkelig flerbrukshall med muligheter for håndball, og ellers sosiale møterom for bygdefolket.

Ungdommen har ingen god samlingsplass på kveldstid. Jeg ser at MC-Husets utemøbler og brusautomat er det mest avanserte tilbud til tenåringene? Nå med fremmede tenåringer i flyktningmottak på Bjørkhol også, så er dette magert.

Først og fremst må vi som bor her komme på banen og utfordre den politiske «eliten» i kommunen som stort sett soler seg i glansen av tiltak i Moelv, Brumunddal og Sjusjøen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke