17. sep
 
Inkompetent ledelse i DNB?

0
Publisert: 06.jun.2016 04:00
Oppdatert: 06.jun.2016 04:01

Det stod et debattinnlegg i Aftenposten forfattet av Siv Jensen og Børge Brende:» Skatteunndragelser og kapitalflukt er svært skadelig for samfunnet!» Akk ja, dette visste de fleste av oss fra før.

I denne forbindelse spør jeg: Hvem har ansvaret for at skatteparadiser vokser fram? Jo, politikere, bankene sleipe advokater og en ikke helt oppegående presse som har sviktet i mange år før Suddeutsche Zeitung og noen dyktige journalister begynte å grave. I Claude Junkers lange statsministertid i Luxemburg ble dette land et skatteparadis. Junker er nå EU-kommisjonens leder. Jo da, slik fungerer politikken.

Et demokratisk styresett er avhengig av ledere på alle nivå som følger lov og rett inkludert rettferdig fordeling av skattebyrdene. I et slikt system er det ikke plass for ledere med dårlig radar. I denne forbindelse har jeg et forslag: Forflytt konsernsjef Rune Bjerke til NATO-hovedkvarteret i Bryssel. Der kan han melde seg på et radarkurs for der er det mange radareksperter og dessuten har ha en god venn der.

For Rune Bjerke sa jo dagen etter avsløringen av 45 postboksselskaper: «Dette har gått under radaren på styret, konsernledelse og internrevisjon. Dette budskapet er blitt gjentatt diverse ganger, og da nevnte budskap ble gjentatt på DNBs generalforsamling for en tid siden satt konsernledelsen på første benk, og mange av disse prominente figurene har siden 2005 sittet i styret for datterbanken i Luxemburg samtidig som de har sittet i konsernledelsen i Oslo i følge AP 14. april.Bjerke har sittet som konsernsjef siden 2007.

Styrelederen i DNB er valgt i strid med vedtektene. Dette må bety at verken styreleder, konsernledelse, aksjonærer eller valgkomite har lest vedtektene. Ingen kan ha styreverv i et sammenhengende tidsrom lengre enn 12 år. Tanum er valgt også i strid med vedtektene slik de var før 2015, i følge AP. Hun har sittet i styret i 17 år, og må tydeligvis være en uerstattelig dame.

Så kommer «rosinen» fra DNB: Formuleringen har blitt til ved en feiltakelse. Vi skal endre på dette på neste generalforsamling i 2017. Næringsministeren tar dette til orientering. Dette vitner om sjokkerende passivitet, naivitet og. Staten som største eier i denne for landet så viktige samfunnsinstitusjon må ta grep her ellers går det mange stemmer tapt ved kommende valg.

Vedtektene er et selskaps viktige styringsredskap, og når disse brytes, må eierne komme på banen. Det er det norske folk som eier ca. en tredel av DNB, og vi godtar ikke at denne kapitalen smuldrer vekk på grunn av ledere som ikke har lest hjemmeleksen. DNB var på bunn i en tillitsundersøkelse foretatt av handelshøgskolen BI før Panama-Papersavsløringene. Den kurven fortsetter nedover.

Våre samfunnsinstitusjoner er helt avhengig av dyktige ledere med integritet og samfunnsansvar. Disse institusjoner må ha folkets tillit. Tillitsoppbygging er en langsom prosess, mens det er fort gjort å ødelegge et tillitsforhold med de negative følger dette får for angjeldende institusjon og for landet

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke