17. sep
 
Innland, drømmer og universitet
I 2007 fullførte jeg en master i public administration. Studiet er samarbeidsprosjekt mellom Høgskolen i Hedmark og Universitetet i Karlstad.

0
Publisert: 10.mar.2015 04:00
Oppdatert: 10.mar.2015 07:27

MENINGER

To av oss skrev masteroppgave om prosjekt innlandsuniversitet (PIU): Drømmen om Universitet i Innlandet. Og vi siterte Haldis Moren Vesaas: «Det heiter ikkje eg no lenge. Heretter heiter det vi.» Vi var optimister, selv om undersøkelsen vi gjennomførte ikke ga grunnlag for det.

Konklusjon var følgende: «Gjennom kvalitative intervju med 11 sentrale personer som har vært eller er knyttet til prosjektet, har vi gjort funn som tydelig peker på at aktørene i prosjektet mangler felles visjon og at de mangler felles referanseramme. Dette skaper strategiske og ledelsesmessige utfordringer, både på kort og lang sikt. Vi vurderer det slik at Prosjekt Innlandsuniversitet kan lykkes, men det krever at det tas noen kraftige ledelsesgrep».

PIU var et samarbeidsprosjekt med både faglig og politisk utviklingsdimensjon. Og som et faglig utviklingsprosjekt var det en stor suksess. De tre høgskolene hadde ikke vært der de er i dag uten satsingen. Private aktører, fylkeskommunene og en del kommuner satset penger på prosjektet, men penger og gode intensjoner er ikke alltid nok. Regionkamp har fått skylden for at det ikke ble universitet i Innlandet. Så enkelt var det nok ikke.

Direktørene Almlid og Mørkved Rinnan drømmer fortsatt om universitet. Det kan det godt hende de får. Men ikke et Innlandsuniversitet. Det toget har gått. Nå må vi se framover. Gjøvik knytter seg til NTNU. Det gir store muligheter, og noen utfordringer, men vi kan ta sjansen på å juble. Høgskolen i Hedmark har vurdert sin strategiske posisjon i lys av nasjonale signaler og utfordringer, slik Kunnskapsministeren har bedt høgskolene om å gjøre. Ett hovedgrep de tar er forpliktende samarbeid med andre.

For å fremme høy kvalitet i utdanning og forskning er Høgskolen opptatt av samarbeid både med andre høyere utdanningsinstitusjoner og med arbeids- og samfunnsliv, samarbeid på fagområdenivå og på institusjonsnivå. Institusjonelt har høgskolen videreutviklet samarbeidet med Karlstads universitet. Det bør styrkes, samtidig som man utvikler nasjonalt samarbeid, både innenfor og utenfor Innlandet. Vi må ikke legge en begrensing for oss selv i innlandsbegrepet. Det viktigste er likevel at vi får en betydelig satsing på utdanning i innlandet.

Arbeiderpartiets Jan Wibe leste Østlendingens intervju med undertegnede som en viss mann leser Bibelen. (HA 26.2) Han må gjerne både le og gråte. Med Ap i førersetet har Hedmark blitt en taper i utdanningsNorge. Det er et ansvar Wibe og Arbeiderpartiet bør ta inn over seg.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke