Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Innlandet - godt innarbeidet navn

Publisert: 13.nov.2017 15:30
Oppdatert: 13.nov.2017 15:30

Forvaltningsmessig er regionen Oppland + Hedmark et faktum hvert fall når det gjelder den statlige delen av forvaltningen. Fylkesmannsembetet skal ligge på Lillehammer. Hva som til sjuende og sist skjer med fylkeskommunene gjenstår å se. Staten på sin side forutsetter en viss balanse og ministeren forutsatte derfor at; «--hovedadministrasjonen bør ligge på Hamar». Men når begge partene har sagt nei til ekteskap, så gjenstår det å se hva som skjer.

Så er det navnet på regionen. Når man ikke har hovedfokus på funksjoner og arbeidsoppgaver, er det alltid noe annet å være uenig om. For egen del har jeg tenkt mye på navnet, og gjort meg opp en begrunnet mening. Hadde jeg tatt en historisk tilnærming ville navn som Region Opplandene være naturlig. I 1757, for 260 år siden ble denne regionen bestående av Oppland og Hedmark etablert. Men bare 25 år senere ble den spaltet opp i Kristians Amt og Hedemarkens amt.

Tilbake til vår egen tid. I dag har vi allerede så mange eksempler på at ordet Innlandet vil være å foretrekke selv noen mener det er tamt og lite beskrivende for regionen. Jeg er også klar over at vi her i landet har et par skoler som heter Innlandet skole, og at en av dem ligger i Kristiansund. Men se nå på hva som har skjedd de siste 10 – 15 årene hvor vi har fått en rekke institusjoner som dekker begge fylkene og som bruker Innlandet i navnet. Dette må da bety at de som valgte navnet mente at dette var en best mulig måte å beskrive virksomheten på i begge fylkene. La meg få nevne noen eksempler:

• Innlandsutvalget ble oppnevnt av regjeringen Stoltenberg i 2013 for å utrede hvordan regionen kunne utvikle næringslivet slik at verdiskapningen og sysselsettingen kunne bli sterkere. Og regionen var Oppland og Hedmark.

• Etter fusjonen av Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark ble det nye navnet Høgskolen i Innlandet fra 1.januar 2017. Høgskolen er en viktig kompetanseinstitusjon, og samarbeider aktivt med arbeids- og samfunnslivet i regionen.

Og eksemplene er mange flere: Sykehuset Innlandet, Teater Innlandet, Innlandet Politidistrikt, Regionale forskningsfond Innlandet for å nevne noen til.

Konklusjon: Jeg mener at den nye regionen og alle vi som bor her vil være best tjent med å gi regionene navnet Region Innlandet. Så bør vi alle kunne si at vi bor i Innlandet.

Sivilingeniør

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke