17. sep
tegning: oddmund mikkelsen
 
Innlandet dør stille - Hamar fosser fram
Region: Mens Innlandet dør som region er CC Stadion siste tilskudd til et Hamar som nå er det definitive tyngdepunktet i Innlandet.

Publisert: 15.nov.2014 08:15
Oppdatert: 15.nov.2014 09:50

CC stadion har åpnet dørene. Allerede timer før åpningen var det lange køer utenfor kjøpesenteret. Interessen for et moderne kjøpesenter i Hamar er enorm. Ja, selv ordet kjøpesenter er utdatert. En destinasjon kaller John Niclas Hage det, sønnen som overtar ledertrøya etter faren Knut.

Vi vil fortsatt huske de legendariske skøytetidene på gamle Hamar stadion, men det var tørt for tårer da CC Stadion sto ferdig.CC Stadion illustrerer kanskje Hamars lange sprang mot det å bli en urban småby, som kan tilby så uendelig mye mer enn frosne dager på skøytetribunen.Alt foregår innendørs i vår tid. Vi handler under tak, og går på skøyter i en hall. Vi må noen ganger slippe det gamle for å lage rom for det nye.

Det var ikke bare det store utvalget av butikker som imponerte oss 11. november. Det var også følelsen av stolthet.

CC Stadion er ikke oppført av eiendomsutviklere i Oslo. Det er verken Olav Thon eller Stordalen som tar en snartur til Hamar for å smykke seg med dette bygget. Det er Knut Hage og hans familie som står bak.Lokalt eierskap, våre egne krefter som har planlagt, designet, gitt senteret den unike formen som tar opp i seg skøytehistorien, fått de viktige merkevarebutikkene til å etablere seg her, det påkostede senteret oser av kjærlighet til byen.«Her i regionen er vi vant til at hvis noe skal skje, må vi gjøre det sjøl», sa tidligere ordfører Einar Busterud på folkemøtet til HA denne uka.Kanskje nettopp derfor blir stoltheten også tydelig når resultatet kan måle seg med en hvilken som helst storby her i landet. Eller som ungjentene sa til h-a.no: «Det er helt som i Oslo»!.

Den vellykkete åpningen av CC Stadion kommer tilfeldigvis samtidig som gravferden til innlandsuniversitetet. Høgskolen i Gjøvik ønsker å slå seg sammen med NTNU i Trondheim. Høgskolen i Lillehammer vil fusjonere med høgskolen i Gjøvik, eller fortsette som selvstendig høgskole. Dermed er en 12 år lang prosess for å få til et innlandsuniversitet avsluttet.

Det er fortsatt mange som håper på et stort innlandssykehus. Vi skal ikke avskrive muligheten så lenge det lages mulighetsstudier og foregår samtaler. Men de mange likhetstrekkene med den knuste universitetsdrømmen skremmer.

Går vi noen år tilbake i tid ser vi at argumentene ikke har forandret seg nevneverdig. Innlandsfylkene bruker all sin tid på å slåss. Riktignok var det forlovelse i 2005, med fylkesordfører Audun Tron og fylkesrådsleder Reidar Åsgård som brudepar.

Men det var skjær i sjøen allerede fra den innledende kurtisen. Daværende Hamar-ordfører Einar Busterud utnevnte Hamar til innlandshovedstaden.Det falt ikke i god jord verken i Oppland eller Elverum. Elverum-ordfører Per-Gunnar Sveen ba Busterud dempe seg, mens ordførerne i Lillehammer og Gjøvik ville skrinlegge begrepet innlandshovedstad en gang for alle. «Vi greier oss med Oslo som hovedstad».Busterud slo i bordet og erklærte at «begrepet innlandshovedstad gir vi aldri fra oss». Han syntes fylkespolitikerne i Hedmark var «for mjuke i knea» overfor Oppland.Riktignok avholdt Oppland og Hedmark felles fylkesting i 2005, med en stemning som lovet bryllup. Halvannet år etter var forlovelsen brutt. Krangel om sykehus, universitet og veger hadde gjort det umulig å leve sammen.

Min forgjenger i redaktørstolen, Rolv A. Amdal trakk den gangen linjen helt tilbake til småkongene i Oplandene og slaget på Stiklestad. Olav den hellige brukte sverdet når det var nødvendig for å samle småkongene. Kanskje er det maktbruk som må til for å samle Innlandet til ett rike?

Om han ikke vil gripe til våpen, savnet også den gamle Ap-høvdingen Odvar Nordli tydeligere lederskap.I et nyttårsintervju for fem år siden sa han at målene for Innlandet ikke er for store, men politikerne er for små. Så langt tilbake som i 1983 ledet han det daværende «innlandsutvalget», som skulle bidra til at Innlandet fikk hjelp til å skape vekst.Lokaliseringen av ny hovedflyplass og Lillehammer-OL var viktige nasjonale bidrag. Innlandsfylkene har ikke klart å bruke dette til å løfte seg videre.

Nå er drømmen om et universitet over. Det er vanskelig å se at planen om et mjøssykehus skal få noen bedre skjebne. Teater Innlandet lever riktignok fortsatt, men med stor usikkerhet. Nylig sa hedmarkspolitikerne nei til et innlandets filharmonisk orkester. Heller ikke kultursektoren får det til.

Men på Hedmarken skjer det spennende ting. Åpningen av Ikea nærmer seg. Både Brumunddal og Hamar har satset knallhardt på byutvikling.

Kulturhuset i Hamar har åpnet, som et kulturelt samlingspunkt for regionen. I desember åpner firefelts E6 fra Minnesund til Kolomoen. Jernbanens dobbeltspor går inn i en avgjørende fase. Fortsatt er dobbeltsporet til Hamar en del av Intercityplanen som ligger inne i Nasjonal transportplan.Hamar er motoren i denne rivende utviklingen. Vi skal ikke dvele ved verken tapet av gamle Hamar stadion eller Innlandets stille død. Fortsetter vi å bruke tida på krangel fylkene imellom risikerer vi bare at Hamar-regionens store muligheter forspilles.God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke