16. sep
 
Innlandet Høyre og museene

Publisert: 15.mai.2019 14:43
Oppdatert: 15.mai.2019 15:10

Rune Øygarden, 2.-kandidat for Innlandet Høyre, har i HA 14. mai et innlegg som heter «Et arbeid som haster. Digitalisering av museene». Nå skal en ta imot med glede alle innspill fra dagens Høyre-politikere som dreier seg om omsorg for kulturarvsmateriale. Øygarden mener det haster å publisere foto i museenes samlinger på nettet og identifisere personer på disse bildene.

En institusjon som Domkirkeodden har ca. 3,5 millioner foto. Ca. fem prosent av disse er i dag digitalisert. Det øker selvsagt kildeverdien at personer på et bilde er navngitt, men det er ikke alltid avgjørende. Identifisering av ikke navngitte personer på et foto er som regel en ressurskrevende prosess. Mener virkelig Øygarden at dette haster mer enn å vedlikeholde antikvariske bygninger som sliter med klima? Bildene vil jo ikke forsvinne. Skal museene med sine trange budsjetter nedprioritere formidling eller forskning?

Øygarden nevner at fotosamlingene til lokalavisene burde bli tilgjengelige på nettet. Meg bekjent er det bare Hamar Dagblad som har overført foto til en bevaringsinstitusjon. Publisering av foto har også et rettighetsaspekt og kan være relatert til personvernproblematikk. Digitalisering krever ordningsarbeid, faglige vurderinger og fram til i dag manuell skanning.

Regjeringen som ledes av Høyre, har med sin såkalte reform, kuttet statstilskuddet til museene. Museumsstatistikken for 2017 viser en nedgang i statlige tilskudd på 4,5 prosent. Enkelte museer har sagt opp ansatte, mens andre erstatter ikke medarbeidere som går av med pensjon. Det Øygarden burde bekymre seg for er opprettholdelse av kunnskap og kompetanse ved museene samt gode drifts- og vekstmuligheter. Hvis han og Innlandet Høyre vil lære om hva som haster for museene, er de sikkert velkomne på besøk for en oppdatering.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke