hacklink
18. sep
Arvesølvet: Skal vi la Google betale regningene våre?Foto: Eric Risberg, AP
 
Innlandet og arvesølv
Det har vært innlegg i HA hvor flere utrykker bekymring over regjeringens forslag om at «Norge skal avgi suverenitet over våre kraftressurser til EUs energibyrå ACER» (Ludvig Bjerke-Narud, HA 31. januar).

Publisert: 02.feb.2018 14:43
Oppdatert: 02.feb.2018 14:54

Mitt innlegg handler ikke om energiressursene til Norge, snarere noen refleksjoner om hva som blir Norges «arvesølv» i fremtiden.

2018 blir et år hvor EU kommer med to nye direktiver, PSD2 som trådte i kraft 13. januar og GDPR som trer i kraft 25. mai. Begge disse direktivene handler om hvordan våre persondata blir behandlet. Samtidig åpner det for enorme muligheter for de som griper dem. Det er nok ikke utenkelig at vi frivillig gir Google, Facebook eller andre aktører godkjenning til å gjøre bank-transaksjoner på våre vegne (det er dette PSD2 åpner for).

Selv får jeg flere fakturaer på mail, og tenk så deilig det vil være om Google spør meg; «skal vi betale regningene dine? Det eneste vi ønsker oss er oversikt over transaksjonene dine». For meg spiller det liten rolle, regningene blir betalt, og informasjonen om transaksjonene sitter jo bankene allerede med i dag. Jeg slipper å gjøre noe som helst, og får kanskje beskjed om at «denne måneden må du bruke litt mindre penger fordi du må betale kommunale avgifter».

Så kan vi spørre oss, hva skal Google med denne informasjonen? Det er det ikke sikkert de vet selv engang, men at jeg får tjenester tilbake som forenkler min hverdag, tror jeg nok.

Jeg leste i dag en artikkel om hvordan Google via sin tjeneste google.no/flights/ vil gi beskjed om forsinkelser før flyselskapene vet at flyet blir forsinket. Hvordan kan Google klare dette? Jo, ved å se hvor mange mennesker som sitter på togene til flyplassene, hvor mange mennesker som er i avgangshaller, hvordan været er, andre flyvninger og så videre. All denne dataen måler de opp mot historiske hendelser, og når de ser et mønster som med mer enn 80 prosent vil gi en forsinkelse vil de varsle om dette. Husk at denne dataen har de fra hele verden, hvert sekund, hver dag.

Poenget mitt med dette innlegget er at vårt arvesølv i fremtiden vil inneholde data. Vi står i startgropen av en teknologisk utvikling som mange spår vil ha større påvirkning på mennesket enn elektrisitet og boktrykkerkunsten. Innlandet har etter mitt syn en unik mulighet til å samles om å skape arvesølvet for fremtiden.

Og det fine med denne teknologien er at lokalisering ikke har noen betydning.

Dette skrev Ludvig Bjerke-Narud 31. januar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke