Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Innlandet skal bli selveste Lykkelandet
Hedmark og Oppland skal ikke bare bli til Innlandet. Det skal også bli selveste Lykkelandet. Kan vi bli det? Klart vi kan.

Publisert: 26.mar.2019 14:19
Oppdatert: 26.mar.2019 14:36

I Innlandet har vi lenge drevet med bioøkonomi, for eksempel da vi fant på å bruke potetskall (biomasse) til å lage akevitt (penger i kassa).

Det er flere grunner til at Innlandet ligger i front på bioøkonomi. Vi har store deler av de landbaserte bioressursene i Norge. Vi hogger over 40 prosent av skogen i Norge, vi leverer 30 prosent av den norske maten på bordet til hele landet og vi har store vannressurser som renner gjennom våre dalfører. Vi kan bidra enda mer.

Vi har de fremste kompetansemiljøene innen bioøkonomi. NCE-klyngen Heidner er et eksempel der avl av husdyr gjennom mange tiår har ført til en internasjonalt toppkompetanse innenfor bioteknologi gjennom Geno, Tyr, Norsvin, Norgro og Graminor for eksempel.

Vi har også landets ledende miljøer innen skog- og tre med blant annet klyngen Norwegian Wood Cluster. Gjennom samarbeid mellom næringsliv, utdanningsinstitusjonene og offentlig sektor har vi muligheter til å bli den ledende bioregionen i Norge, slik det er beskrevet i Innlandets Bioøkonomistrategi.

Hvert år skapes det verdier for milliarder basert på fornybare ressurser knyttet til skog og jord. For Innlandet kan bioøkonomien bli det oljeøkonomien ble for Stavanger og Rogaland. Det betyr mange arbeidsplasser som skal utvikle og produsere nye biobaserte produkter og tjenester. Visste du at vi allerede har et toppidrettssenter for næringslivet i Hamar? BioSmia bioøkonomisenter har i løpet av sine drøye to år bidratt til mange spennende og bærekraftige prosjekter.

I NRK-serien «Lykkelandet» hørte vi de amerikanske markedskreftene spottende uttale seg kritisk til Ap-regjeringens opprettelse av et statlig oljeselskap: «I et land der det er viktigere å være rettferdig enn smart». Sterke fellesskap gir rettferdig fordeling. Å være rettferdig er smart. Utbyggingen av de første store olje- og gassfeltene på norsk sokkel ble dominert av utenlandske selskaper fordi de hadde kompetansen.

Myndighetene hadde imidlertid som målsetting å bygge opp et norsk oljemiljø. Et sentralt virkemiddel for å styrke utviklingen av et norsk oljemiljø ble opprettelsen av Statoil. Tiden er inne. BioSmia bør bli vårt nasjonale bioøkonomisenter. Vi har allerede en stor del av kompetansen her og den bør videreutvikles her. Innlandet kan bli landets ledende bioregion og det grønne lykkelandet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke