Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Innlandet som landets matregion

Publisert: 24.sep.2018 11:34
Oppdatert: 24.sep.2018 11:40

Knut Storberget er tilsatt som fylkesmann for region Innlandet, et sammenslått Hedmark og Oppland. Snart er denne store region operativ etter en enda pågående og omfattende prosess med å tilrettelegge for det.

Knut Storberget orienterte oss pensjonister om dette 19.ds. på en samling på Statens hus i Hamar. Han la stor vekt på regionens sterke stilling som en særdeles viktig matprodusent, og det vern som må til av landes beste matjord som skal produsere maten.

Nå er jeg blitt en gammel mann som kan sitte og tenke igjennom det en politisk har vært igjennom, som en urokråke i det parti jeg har seksti års fartstid i, Arbeiderpartiet.

LES OGSÅ: Kiler smaksløkene

I begynnelsen på 1970-åra var Odvar Nordli leder av Hedmark Arbeiderparti, og partiet satte da et kraftig søkelys på vernet av fylkets rike matjordsarealer på Hedemarken.

Vi var tre som arbeidet mye med forslag om dette til fylkespartiets årsmøte i 1971. Det var Peder Esbjørnsen, Kjell Borgen og meg. Vi hadde god faglig hjelp i daværende regionplansjef Røyne Kyllingstad.

Resultatet på fylkespartiets årsmøte ble et enstemmig vedtak om politisk å arbeide mer for nord- og østvendt vekst i fylket, og mye sterkere restriksjoner mot nedbygging av matjorda på Hedemarken.

Flyplass på Gardermoen, militære til Rena, forsøk med «jernring» rundt Hamar, SMAT-plan osv. må sees som forsøk på oppfølging av fylkespartiets -71 vedtak. Men det gjenstår mye.

Når ordføreren i Hamar, som er odelsgutt, sutrer i HA som en bortskjemt unge over at Ringsaker får bygge ned mer matjord enn Hamar, så er det helt forkastelig. Ansvaret må adresseres oppover i vårt politiske system, til storting og regjering.

Det er ikke nok at Stortinget vedtar at øvre grense for nedbygging av matjord til 4000 dekar pr.år. Det må følges opp av regjeringen med kontroll og økonomisk hjelp til kommuner som trenger hjelp for å endre sitt utbyggingsmønster.

Landets nye regioner må ikke vingeklippes men få mer avgjørende makt og myndighet enn det dagens fylkesmann har.

Et særdeles viktig område å ta vare på for den nye region Innlandet er å øke vernet om landets beste matkornjord.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke