hacklink
17. sep
 
Innlandet/ Oplandene

Publisert: 09.apr.2018 13:25
Oppdatert: 09.apr.2018 13:42

Jeg velger å kalle sammenslåing av Hedmark og Oppland for Oplandene, som er det historiske navnet på områdene på begge sider av Mjøsa.

Vil det bli vellykket? Jeg vet ikke, men med historien av uoverensstemmelser som har versert gjennom årene og de by-feidene som har vært og som fremdeles eksisterer, vil dette bli en stormfylt sammenslåing.

Den sterkestes rett blir gjeldende, og der kommer politikere fra Hedmark til kort mot aggressive døler. Når en i tillegg har særinteresser i alle dalfører, hvor ens egen region er den mest betydningsfulle, er jo dette oppskriften på tull og bråk.

Det handler ikke om at sammen er vi sterke, men at hver region er den som er best.

Hedmark kaller Hamar for hovedstaden i storfylket, men i realiteten er det Lillehammer, som fikk både Fylkesmannen og administrasjonen. Dette i seg selv er et eksempel på at betydningsfulle politikere får uttelling i regjeringen eller valgflesk som en kan kalle det. Dette er mest sannsynlig et ønske/krav fra Olemic Thommesen, som da var stortingspresident og hans påvirkning overfor Jan Tore Sanner. Hedmark har ingen betydningsfulle politikere på Storting eller regjering.

At Hamar får en avdeling på 50 personer, er jo bare et plaster på såret, fra en tafatt forhandlingsdelegasjon fra Hedmark, som bruker enhver anledning til å kue Hamar. Det klarte de. Samhold og tilhørighet er et ukjent begrep i Hedmark.

Gjøvik er stolt som en hane fordi de kan kalle seg en universitetsby, men utover det er de ingenting, der de ligge på skyggesiden av Mjøsa.

Lillehammer som nå skal huse fylkesadministrasjon, kommer til å bruke denne posisjonen sammen med aggressive fylkespolitikere fra Oppland (som Hedmark ikke har) til å kare til seg alt de klarer av offentlige etater og kontorer, for å stadfeste sin posisjon

Hovedkontoret for politiet kan bli flyttet fra Hamar (ifølge Justisdepartementet, var jo en av de viktigste faktorene for å ha hovedkontoret, nemlig nærheten til Fylkesmannen).

Da Teater Innlandet ble etablert, forlangte Lillehammer at hovedsetet skulle legges til Lillehammer. Nå har de anledningen til å få omgjort det. Hvor kommer administrasjonen for et eventuelt innlandsuniversitet å ligge? Mest sannsynlig på Lillehammer, da de mener å være best egnet.

Lillehammer har jo i mange år hatt en negativ holdning til Hamar og mener at de er så mye bedre i alt.

Med så tafatte politikere som representerer Hamar og Hedmark, så ender alt i dit høna sparker.

Jeg håper jeg tar skikkelig feil i mine tanker og at Hedmark og Oppland blir et lykkelig ekteskap, men da må en både gi og ta uten å bli sur. Det skal ikke være noe mesterskap i hvem som er best, men best sammen, så gjenstår det å se.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke