hacklink
buy instagram followers
19. sep
Sykehus: Et best mulig tilbud for befolkningen i Innlandet vil være ett sykehus.
 
Innlandets framtidige sykehus
Sykehuset Innlandet bør i framtida bestå av ett sykehus med kompetent helsepersonell.

Publisert: 07.mar.2019 17:12
Oppdatert: 07.mar.2019 21:24

Dette vil sette pasienten i sentrum hvor både psykisk helsevern, rusomsorg og somatikk (kirurgi og medisin) finnes. Det er gode helsefaglige argumenter for en samling av alle funksjoner, hvor fagmiljøet som i dag er spredt, kan arbeide under samme tak.

Ved å samle ansatte til ett, istedenfor flere sykehus, vil det gi store driftsmessige fordeler. Det vil gi større mulighet for innkjøp av topp utstyr, reduksjon av fordyrende vaktbelastning, og redusert bemanning og drift av både røntgen- og laboratorieavdelinger.

Lange avstander til sykehus for pasientene har ofte vært omtalt som et problem. Jeg vurderer avstander som mindre vesentlig. Sykehustransport via ambulansebil eller helikopter benyttes i stor utstrekning ved øyeblikkelig hjelp. I samarbeid med lege ved sykehuset kan nødvendig behandling starte umiddelbart av ambulansepersonellet, etter ankomst til hjem eller skadested. Pasienter med planlagte innleggelser, vil i framtida dra stor nytte av stadig bedre vei- og togforbindelser.

Både i dag og i fremtiden vil spisskompetanse kreves for spesielle lidelser, og da er Universitetssykehusene i Oslo relevante. Som eksempel kan nevnes omfattende alvorlige ulykker og noen krefttilfeller. Igjen står nødvendig kompetanse i sentrum, og avstand er mindre relevant.

Sykehuset må lokaliseres til det området som lettest rekrutterer og beholder relevant helsepersonell. Jeg stiller meg undrende til at ikke Hamar-området ble vurdert i planprosessen. Jeg mener Hamarområdet er best egnet.

-Hamar-området har det største befolkningsgrunnlaget i Innlandet.

-Helsepersonell ønsker seg til områder hvor de både kan bo og arbeide. Varierte arbeidsmuligheter for evt. partner/ ektefelle er også ofte av stor betydning.

-Erfaringsmessig rekrutteres det bra til både Sanderud sjukehus og Hamar sjukehus. De har gode fagmiljøer som sannsynligvis også resulterer i at de helst vil bo og arbeide i området. De somatiske sykehusene i Hamar og Elverum har hatt stor produksjon og gode driftsmessige resultater over flere år. Dette gjelder dessverre ikke alle sykehus i Innlandet.

-Større fagmiljøer virker også sterkt rekrutteringsfremmende. Dette vil sannsynligvis redusere det store forbruk av vikarer man stedvis har i dag.

-Helsepersonell som sykehuset vil ha stort behov for, vesentlig leger og psykologer, vil nok i stor utstrekning komme fra Oslo. De vil sannsynligvis ha ønske om nærhet til sitt nettverk der.

-Hamar-området er attraktivt, med mange fasiliteter, blant andre varierte fritidstilbud til alle årstider.

Et best mulig sykehustilbud for befolkningen i Innlandet, vil være ett sykehus og dette bør lokaliseres til Hamarområdet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke