15. sep
MUSKLER?: Kan det være at større enheter skaper mer «muskler» og sterkere utvikling?
 
Innlandets framtid
Det hardner til omkring kommunereformen. Innen 1. juli skal alle kommuner ha fattet vedtak om hvordan de vil forholde seg til kommunereformen.

Publisert: 30.mai.2016 04:00
Oppdatert: 30.mai.2016 09:50

Hamar kommunestyre fattet sist onsdag et vedtak hvor de stiller seg positive til en dialog med nabokommunene om sammenslåing. Samtidig registrerer jeg at Ringsakers politikere ikke synes en sammenslåing er veien å gå. Heller ikke Løten, hvor 37prosent av velgerne med overveiende flertall (83 prosent) ønsker å fortsette som egen kommune. I Stange bølger diskusjonen fram og tilbake.

Hva ønsker vi med regionen og Innlandet i framtiden? Spørsmålet synes betimelig.

Alle de politikere, venner og bekjente jeg snakker med, ønsker befolkningsvekst, sterkere næringsutvikling, bedre utdanningstilbud- mao. tempo. I alle fall like stort tempo som landsgjennomsnittet. Ikke først og fremst av hensyn til oss som er inne på «oppløpssiden», men av hensyn til kommende generasjoner!

Hva er så situasjonen i regionen og innlandet? Befolkningsveksten ligger under landsgjennomsnittet, utdanningsnivået tilsvarende. Jobbskapingen er bra i Hamar, OK i Ringsaker, heller skral ellers. Befolkningsveksten i landet ligger rundt 1prosent pr.år. Dette betyr mao. at vi sakker akterut befolkningsmessig og mht. næringsutvikling.

Helt siden jeg kom til Hamar i 1972 har man avholdt «kretsmesterskap»: Sykehusstrukturen har vært på dagsorden like lenge! Universitetstanken ble torpedert effektivt for noen år siden!

Jeg har ofte lurt på hvordan enkelte tenker; er sykehusene til for pasientene eller er det andre prioriteringer som teller mere? Er det viktig å heve utdanningsnivået i innlandet, eller er det greit at ungdommen reiser ut, tar utdannelse og finner jobber andre steder?

Befolkningsvekst og næringsutvikling skaper økte «inntekter» for kommunene. Inntekter i form av skatter og avgifter, men også «inntekter» i form av kompetanse og kapasitet! Spørsmålet mitt blir da:

Tror man at dagens kommunestruktur bidrar til en slik uttalt, ønsket utvikling? Kan det være at større enheter skaper mere «muskler» og sterkere utvikling?

Som utvandrer fra en landsdel med dype historiske røtter og tradisjoner, er det ikke til å unngå at man både er litt overrasket, men også litt stolt over å registrere at to fylkesting anbefaler en sammenslåing. Hvorfor? Antakelig fordi man mener at dette gir sterkere muskler og bedre forutsetninger for en regional utvikling? Man er ikke fornøyd med å delta i «kretsmesterskapet», man er heller ikke fornøyd med bare å delta i norgesmesterskapet- man vil, på enkelte områder, konkurrere med de beste i en stadig mere åpen verden.

Et mjøssykehus er ikke bare et sykehus, men også et kompetansesenter. Det er ikke bare bra for pasientene, men også for innlandet som sådan. Et universitet, er ikke bare bra for de unge som søker kompetanse, men også for innlandets framtidsmuligheter og vekstkraft. Det er nå engang slik at dyktige folk tiltrekker seg dyktige folk- og det trenger vi vel?!

Fornuftig, egoistisk eller naivt?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke