hacklink
18. sep
Historisk: Tidligere var Stortorget både møtested og stedet der en handlet mat.
 
Innlandets urbane hjerte
Hvor har «Innlandets urbane hjerte» sin sjel? Stortorget har vært Hamars naturlige markedsplass, møteplass og vekstmotor siden byen kom til i 1849.

Publisert: 30.jan.2019 12:53
Oppdatert: 30.jan.2019 13:02

Da vi flyttet inn i blokken ved Stortorget vel hundre år senere, gjorde vi som forfedrene - handlet markens grøde - som er typisk for vårt område. Da bøndene kom til Stortorget med lukten av markens grøde, våknet min egen Hedmark-sjel. Men jeg visste det ikke den gangen. I dag vet jeg det.

Grønnsaker og blomster. Sommerkål. Pottit og nepe. Juletrær og kornband. Vi gikk mann og kvinne av huse - om ikke annet, så i hvert fall for å kjenne på lukta av den naturlige verda nede på torget, som utover en sommerhet lørdag kunne bli til en summende maurtue av folk i alle aldre. Men det var jevnt sig hele uka, kan jeg huske, de sunneste Katta-elevene kjøpte eple i friminuttet.

Hvis vi så at jordbærene ble dorske under parasolla, skyndte vi oss å handle alt det andre vi trengte borti Torggata og Strandgata - sandaler og alkoholfritt, før vi vendte tilbake til Stortorget og plukket med oss fem kilo poteter og to kurver Helgøya-bær og en boks med honning.

- Fin sik fra Østerdalen, kunne Alvdal-bonden skryte av.

- Hadde vært interessant å smake på det, kunne vi svare, men vi måtte tenke på det til neste lørdag.

- Nemmen, je kjæm da itte att neste lørdag, je, svarte kremmeren da.

Ja, ja...

I 2014 erstattet kommunen denne naturlige markedsplassen, møteplassen og vekstmotoren med en urban og tom steinflate til fem millioner. Et loppemarked spres utover Strandgateparken. Byfolks juletrekjøp henvises til ensomhet og stummende mørke nede på brygga.

Kornbandet eller fugleneket, ett av de andre typiske symbolene for vårt område, er ikke lenger å få tak i. Det er ikke penger i slike enkle gleder. Journalisten avbilder skøyteløpere i den «sosiale ringen» under idrettsgallaen, og viser byfolk det i avisa etterpå. Livet institusjonaliseres og vi blir passive tittere.

En popkonsert for 10.000 hver sommer er ikke for moderne pop og «fattig» ungdom. Nei, «innlandets urbane hjerte» ønsker seg «gamle» popstjerner for «pengesterke» 40-50-åringer. Helst skulle det vært 25.000 i Vikingskipet, så Hamar kunne utkonkurrere Telenor Arena i Oslo. Kommunen ansetter i dag en «akademiker» for å skape puls i sentrum.

«Innlandets urbane hjerte» trenger blod fra alle aldersgrupper og alle innbyggere for å kunne slå.

I dag kommer mange nye fargerike innbyggere til byen, også flyktninger. Byen trenger derfor en ny smeltedigel, der folk samles naturlig, enkelt og uformelt. En markedsplass der en kan være en stund, utenfor kjøpesenterpress, der en får tid til å se og bli sett, presentere egne varer, fra eget hjemland, komme tett på, bli kjent. En skravlete auksjonarius trekker folk. Praktisk arbeid og håndverk. En portrett-tegner. Dyr og unger. Årstider og festdager.

Byfolk trenger å kunne handle juletreet sitt og kornneket uten å måtte kjøre lange veger.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke