Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Innlandsutvalget har rapportert - om hva da?
Jeg har ventet i spenning på Innlandsutvalgets sluttrapport. Jeg ble skuffet. Innlandets lederskap er godt fornøyde.

Publisert: 20.nov.2015 04:00
Oppdatert: 20.nov.2015 10:40

Slik sett er vel punktum satt for rapportdebatten. I tider der alle er tjent med å samarbeide tett med hverandre blir det sikkert sett på som uklokt å dra i gang kritiske debatter. Vi har hatt nok av slikt i Innlandet. Fra nå av skal slagordet vårt være «Vi vinner sammen».

Les også: Slik skal Innlandet rustes for framtida

Kan skuffelsen min skyldes feil forventninger? Hvis oppdraget var å få en kortfattet tekst om tingenes tilstand og en presentasjon av Innlandets muligheter, så har vi fått det vi ba om. Et hendig hefte å ha når en skal selge Innlandet.

Jeg hadde imidlertid forventet noe mer. Nasjonal politikk er for viktig til at nasjonale politikere og embedsmenn og -kvinner skal få arbeide med det alene. Det er avgjørende viktig at både lokale og regionale stemmer blander seg inn i disse debattene. Det var her jeg trodde Innlandsutvalget skulle trå til ved å gjøre det mandatet foreskriver, å kartlegge behov og rammebetingelser for næringslivet, og foreslå tiltak. Det har utvalget i liten grad gjort.

Det mest påfallende er at utvalget viker unna det meste som smaker av politikk, kopler seg knapt på noen av de svært viktige nasjonale debattene som nå foregår. Dette blir særlig påfallende på utdanning-/opplæringsområdet hvor det nasjonalt foregår store debatter, utredninger og stortingsmeldingsarbeid på svært viktige områder for Innlandssamfunnet og Innlandets næringsliv.

Det gjelder fag- og svennebrev, og det gjelder innhold, organisering og finansiering av fagskoler, høgskoler, universitet og forskningsinstitutt. Her velger utvalget å mene ingen ting! Fagskolen Innlandet blir ikke nevnt engang!

Det samme gjelder landbruks- og matpolitikken der det nå skrives på ei stortingsmelding som sannsynligvis vil foreslå store endringer i rammebetingelsene. Vi vet at sterke krefter både nasjonalt og internasjonalt vil bygge ned tollvernet for næringsmiddelindustrien. Det eneste utvalget ber om imidlertid er “forutsigbare rammevilkår for primærproduksjon og næringsmiddelindustri».

Et tredje politikkområdet utvalget ikke tar i er den nasjonale distrikts- og regionalpolitikken, heller ikke framtidig organisering av det regionale nivået. Spennende og viktig debatter foregår nasjonalt. Innlandsutvalget har ikke noe å melde.

Et fjerde og siste jeg vil nevne er klimautfordringene. De er prisverdig til stede når utvalget skal invitere staten til å bli med på et grønt skifte, men helt glemt når utvalget kommer til samferdselspunktet.

På ett område blir likevel staten utfordret: Penger. En forutsetning for at Innlandet skal bidra, er nemlig at staten kommer opp med langt mer penger til en rekke ulikenærings- og forskningssentra, og til forskningsløft, læringsløft, samferdselsløft, investeringsløft.

Måtte staten gjøre det.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke