hacklink
18. sep
 
Innsparing og bruk av ressurser i Hedmark

Publisert: 16.mar.2017 16:32
Oppdatert: 16.mar.2017 16:32

Undertegnede har akkurat lest Fylkesrådets innstilling til innsparing i videregående opplæring og gjør meg noen refleksjoner. I 2015 ble Norconsult engasjert til å analysere og legge frem en Rapport om skole- og tilbudsstrukturen i Hedmark fylkeskommune. I mai 2016 ble rapporten lagt frem for ansatte i fylkeskommunen.

Rapporten virket faglig godt begrunnet og fremtidsrettet i forhold til bestillingen og de utfordringer fylkeskommunen står ovenfor med bl a synkende elevtall. De kom med tre forskjellige konkrete forslag til innsparing. Jeg vet ikke hvor mye denne bestillingen kostet, men er helt sikker på at det var et betydelig beløp. Det som forundrer meg er at fylkesrådet ikke har tatt hensyn til et eneste et av forslagene i sitt framlegg.

Jeg stiller spørsmål til begrunnelsen for å bruke masse penger på at et eksternt profesjonelt byrå utreder og legger fram ulike løsninger, når ingen av dem blir hensyntatt. Hvorfor kunne ikke fylkessjefen for videregående opplæring gjort denne undersøkelsen selv? Det burde vær nok faglig og sosialpedagogisk kompetanse på denne avdelingen til at de selv kunne kommet med forslag til endring i tilbudsstrukturen.

Fylkesrådets forslag til innsparing inkluderer nedskjæring i spesialpedagogiske tiltak. Dette vil føre til mindre bruk av tolærersystem i utfordrende klasser og nedlegging av tilrettelagte tilbud. Tilbudet Finn Din Vei er et slikt tilbud hvor det rekrutteres elever i samarbeid med Oppfølgingstjenesten. Dette er elever som av ulike årsaker ikke finner seg til rette i ordinære tilbud og skriftlig sier ifra seg ordinær skoleplass. På Ringsaker videregående skole har vi inneværende skoleår 15 registrerte elever på dette tilbudet.

Hamar Arbeiderblad berømmet Fylkesrådet på lederplass onsdag for at de har valgt å beholde nåværende skolestruktur selv om en profesjonell utført rapport konkluderte med noe annet. Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende at en avis med sin politiske forankring støtter nedskjæring av tilbud til ungdom med lærevansker som sliter psykisk, sosialt eller av andre årsaker ikke fungerer i ordinære tilbud.

Fem elever på Ringsaker videregående skole avd. Finn din vei er utplassert i bedrift 2-3 dager pr. uke. Dette ser ut til å fungere bra som en del av opplæringa for dem. Dessverre vil ikke bevilgende myndigheter prioritere slike alternative opplæringstilbud

Lærer på Ringsaker videregående skole

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke