Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Opplæring: Disse ungdommene ønsker å gå i innføringstilbud for minoritetsspråklige på Hamar katedralskole og ikke på Hamar læringssenter som de gjør i dag. Fra venstre Ghirmay Gebremedhin, Mengoteab Tekle, Haben Habte, Rahel Gezel, Danait Welday, Mili Teklehaymant, Somuiel Mifiela, Ali Mohammed Salik, Aimaz Berhancue, Selam Asmerom, Haben Teame, leder i flerkulturelt råd i Hedmark Gunn Fjæstad og Yorsalem Gerensie. Foto: Eli J. Haugen
 
Innvandrerungdom vil gå på Hamar katedralskole
Mange innvandrerungdommer mellom 16 og 20 og eldre, har kontaktet meg og sagt at de gjerne vil gå på Katta. De mener Hamar katedralskole vil være veldig bra for deres integrering og fremtiden deres.

0
Publisert: 22.jun.2016 04:00
Oppdatert: 22.jun.2016 07:21

De ønsker ikke å gå på læringssenteret med de voksne og sine foreldre. Dessverre opplyser de at det er mye fravær blant ungdommer ved læringssenter på grunn av de mistrives.

Jeg har vært heldig å bli invitert av rektor ved Hamar opplæringssenter og fikk følge en grunnskoleklasse i norsk og en annen i naturfag. Jeg fikk også veldig god orientering fra administrasjonen for opplæringssenter. Jeg var også så heldig å få besøke Innføringssenteret ved Hamar katedralskole og ble godt informert om tilbudet der.

Innføringsklassen ble opprettet høsten 2003 for minoritetsspråklige elever i alderen 16 – 20 + år med mangelfull eller ingen grunnskoleutdanning på Hamar katedralskole. Bakgrunnen for lokaliseringen på en videregåendeskole, var tanken om at minoritetselever skal om mulig være på samme arena som jevnaldrende. Kurset fører fram til grunnskoleeksamen.

Elevene bruker fra ett til tre år på skolen. Dette er avhengig av skolebakgrunn, botid, og annet. Innføringsklassen er delt i tre grupper med totalt 50 elever. Høsten 2016 er det 41 elever og det er ledig for ni elever.

Jeg mener det er en veldig viktig faktor for integrering at innvandrelever får et godt opplæringstilbud som tilpasses deres evner og forutsetninger. De trenger et godt skolemiljø med jevnaldrende ungdommer. Dette er ikke et område hvor kommunen skal spare noen få kroner, det blir dyrt i lengden.

Jeg fikk historien til to av elevene fra innføringsklassen. Det startet begge på videregående skole høsten 2016. Ingen av dem hadde skolegang fra hjemlandet og dermed heller ikke klart å få ferdig grunnskoleutdanning selv om de har gått i grunnskolen i henholdsvis fem og åtte år. Begge elevene vil utdanne seg innen helsefag og de vil ut i jobb etter ferdig videregående skole.

Begge er gode eksempler på at innvandrerelever fra innføringsklassen ved Hamar Katedralskole lykkes. De blir rask integrert og får jobb og bidrar til felleskapet. Og dermed er dette er god investering på langt sikt for Hamar kommune.

Hamar Arbeiderparti ønsker at flyktningungdommer mellom 16 og 20 år bosatt i Hamar får gå sammen med jevnaldrende i innføringsklassen på Hamar katedralskole, selv om de ikke har nok grunnskoleutdannelse. Disse går i dag sammen med voksne på Hamar læringsenter, men ønsker å gå på videregående skole. Det bør de få lov til.

Vi har lagt dette tiltaket inn i vårt forslag til kommunens rammer for 2017-2020 og håper vi får støtte fra flertallet i kommunestyret. Dette gjelder 15 ungdommer. Og for disse 15 ungdommene er dette et veldig viktig vedtak. Det er det også for samfunnet for øvrig.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke