17. sep
 
Intellektuell uredelighet
Hege Storhaug og venstresida.

Publisert: 14.okt.2015 04:00
Oppdatert: 14.okt.2015 08:10

Deler av norsk venstreside har i årevis angrepet Hege Storhaug og hennes organisasjon Human Rights Service (HRS) for å spre muslimhat og islamofobi.

Er disse angrepene berettiget?

Jeg mener nei.

Hege Storhaug er masete og impulsiv; hun snakker av og til før hun tenker (i likhet med undertegnede). Og HRS mangler klasseperspektiv på det de driver med; de berører ikke hvordan klasseskiller hindrer integrering. Deres tilnærming er «verdikamp».

Dermed blir de nødvendigvis ganske ensporete og firkantete.

Men betyr det dermed at de hater muslimer?

Jeg trur ikke det, og jeg trur at venstresida må gå inn i denne diskusjonen på en langt mer ærlig og intellektuelt redelig måte enn vi har gjort hittil. Det er ikke tvil om at reaksjonære fordommer i en del muslimske miljøer er et alvorlig problem. Det er heller ingen tvil om at venstresida og kvinnebevegelsen svikter stygt i denne sammenhengen.

Et eksempel på det er hva som skjedde, eller ikke skjedde, da Hadia Tajik for ei tid tilbake sa klart og tydelig at muslimske jenter måtte få velge akkurat den livspartneren de ville. En gjeng imamer begynte å diskutere om hun hadde rett.

Venstresida og kvinnebevegelsen burde ha reist seg og sagt at dette er ikke noe å diskutere; muslimske jenter skal ha like stor rett til å være sjølstendige mennesker som alle andre jenter. Men det var helt taust fra oss som smykker oss med tittelen «progressive».

Når vi blir så redde at vi ikke tør å åpne kjeften for at vi kan komme til å fornærme en høyrevridd imam, vel, da får vi heller svelge HRS med alle sine feil og mangler. Vår taushet er ikke bare et svik mot våre egne idealer, den er også et svik mot alle de muslimene som sjøl ønsker et oppgjør med de reaksjonære kreftene som pålegger dem unødvendige begrensninger.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke