15. sep
 
Intellektuell redelighet

Publisert: 18.okt.2016 15:24
Oppdatert: 18.okt.2016 16:03

Jeg beklager sterkt min «trumpske» måte å hevde mine meninger. Grunnen til det er at jeg i tiår etter tiår nærmest har talt for døve, akademiske ører når det gjelder den norske språksituasjon. Jeg lurer på hvor mange norskfilologer som i årenes løp har lest og konfrontert mitt språkbudskap med sin norskfilologiske samvittighet. Skal man delta i samfunnsdebatten eller ikke? – skal man våge å pippe med – eller skal man ikke?

Med sorg må jeg konstatere at den intellektuelle ærlighet man bør forvente av den akademiske stand, dessverre har glimret ved sitt fravær.

Jens Haugan skal ha ros for å våge å debattere – det virker som om han etter hvert er blitt mottagelig for det jeg vil kalle saklige argumenter – når alle andre tier, kan jo vi to lære av våre feil og føre diskusjonen over på et mer «akademisk» nivå.

Og så må det være tillatt å minne Jens Haugan om hans eget «trumpske» diskusjonsnivå i begynnelsen av vårt bekjentskap. Det lå vel den gang heller på et lavt nivå, da han benyttet enhver anledning til å hevde at jeg var ute etter å gjøre kål på nynorsken. I vår årelange avisdiskusjon kan sikkert hvert ord vi har skrevet, oppspores i HAs arkiv. Jeg vil atter en gang presisere at jeg faktisk liker det jeg kaller «ekte nynorsk», det språk Ivar Aasen sto for. Et kraftfullt, poetisk dikterspråk, som Ivar Aasen tilbød det norske folk å bruke, men som han selv sa ikke skulle presses inn på noen.

Hva har så Ivar Aasens arvinger gjort? Det motsatte. De har gjort et levebrød av å påvirke sløve politikere til å vedta at deres særspråk skal gjøres gjeldende for alle i dette land. Dagens nynorsk vi møter i NRK er etter min mening et dårlig språk, hvor man har gjort knefall for fanatikere, som fyller sitt eget «heilage» språk med kunstige låneord fra bokmålet, slik at dagens nynorsk i offentlig skole og etermedier, fremstår som unødvendig, kunstig, forvirrende, lite vakkert og direkte integreringshemmende for de mange tusen, nye nordmenn vi har fått i vårt gamle Norge.

Jeg hilsen Haugans etterlysning av et mer verdig akademisk debattnivå velkommen og lover i pakt med hans akademiske behov å forsøke å forbedre meg, og håper at han vil gjøre det samme.Når det gjelder den norske språksituasjon håper jeg nå at politikerne kommer på banen og gjør slutt på en langvarig, hårreisende språkdiskriminering vi daglig opplever i kongeriket Norge

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke