hacklink
18. sep
 
Interessant eksempel påden menneskelig natur
Jernbanedebatten

Publisert: 30.mai.2016 04:00
Oppdatert: 30.mai.2016 10:03

Selv om jeg personlig ikke blir berørt av dobbeltsporet gjennom Hamar, er selve debatten interessant som et eksempel på menneskets natur.

I HA 27. mai står et innlegg til fordel for å bevare stasjonen der den er i dag. Blant underskriverne ser jeg navnet Olav Skipnes. Olav Skipnes har fysikk som hovedfag og i alle innleggene vise han at han kan både å regne og beregne, uten å fantasere.

De 6.000 underskriverne for den jernbanefrie strandsonen derimot, synes for meg å bli ledet av en gruppe som lever i en romantisk fantasiverden hvor de ser for seg Hamars strandsone som et idyllisk badeparadis på linje med den franske riviera med kafeer og strandrestauranter badende i solskinn og solbrune badegjester fra Norge og utland som legger igjen sin valuta i Hamar så vi kan betale for stupetårnet og kulturhuset.

Denne gruppen synes å glemme at for de fleste er badesesongen langs Mjøsas vakre strand vanligvis bare en måned eller to. De glemmer at Hamar vil aldri kunne bli noen «badeby», vannet er for kaldt og været for ustabilt.Vi ser nå at til og med selve symbolet på badebyen «stupetårnert» kanskje vil egne seg bedre som utendørs konsertbakgrunn enn som et vanlig stupetårn for badende.

Realiteten er at turveien langs strandsonen, i alle fall fra Domkirkeodden og til vanninntaket er og forblir et jernbanefritt turområde hvor gående og syklende vil - som i dag - gå på tur langs Mjøsa uten å se eller høre noe tog. Mange vil sutre og klage -som i dag- fordi noen sykler for fort, noen har en hund løs, og noen går så mange i bredden at det er vanskelig å komme forbi.

Vi er altså bare mennesker og mennesker vil vi forbli uansett hvor dobbeltsporet ligger – uenige, kranglende – eller fantaserende om deilige sommerdager i «badebyen» Hamar hvis stasjonen blir lagt til Vikingskipet. Så får fuglene i fuglereservatet kvitre og klage på sin måte. Kanskje er det enda verre på fotballbanen for småbarn!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke