15. sep
 
Investering i framtidas helsetjeneste
Kommunesektorens Arbeidsgivermonitor viser at nesten alle kommuner ser det som utfordrende å rekruttere sykepleiere.

Publisert: 18.feb.2019 12:14
Oppdatert: 18.feb.2019 13:36

Dette er en varslet krise, og bør ikke overraske noen. Tiltak må iverksettes snarest, og jobbes med kontinuerlig.

20 prosent av sykepleierne slutter innen 10 år. Oppgitte årsaker: For lav bemanning, for stor arbeidsbelastning på den enkelte, fikk ikke heltidsstilling og for lav lønn.

Sykepleiere har lav avgangsalder, drøyt 56 år. Mange har muskel- og skjelettplager, samt plager vi vet oppstår på grunn av uregelmessig arbeidstid. Det er alvorlige sykdommer som brystkreft og andre kreftformer og hjerte/karsykdommer.

Mange jobber deltid. Deltid gir ikke færre helseplager enn heltid. Det medfører mer uregelmessighet, jakt på vakter og inntekter med manglende mulighet for å planlegge sosiale aktiviteter og familieliv.

Utlyste heltids- og deltidsstillinger er registrert over en toårsperiode. Vi finner svært lite positiv endring her.

Vi merker oss også at sykepleiere er langt nede på lønnstabellen av de med høyere utdanning i KS-området, og er i betydelig konkurranse med sykehus, men også med andre yrker som saksbehandlere, konsulenter eller privat næringsliv.

NSF har kartlagt avvik mellom planlagt og faktisk bemanning. Her finner vi avvik på mellom 20 og 25 prosent i gjennomsnitt, men med store lokale forskjeller.

Vi har tilfeller hvor over halvparten av planlagt bemanning er borte i lovlig fravær. Disse blir i liten grad erstattet med samme kompetanse og i mange tilfeller ikke i det hele tatt. Dette rammer utvilsomt kvaliteten på tjenesten.

Dette kan ikke løses ved å utdanne flere. Med få unntak er mangel på praksisplasser, noe som vil forsterkes hvis det ikke gjøres noe med den rådende situasjonen.

Samhandlingsreformen er ikke finansiert for å kunne møte økte behov. Avansert behandling, spesialisert sykepleie og flere funksjoner er flyttet til kommuner uten at penger følger med.

Men det finnes måter å løse dette på:

Bemanningen må styrkes. Det er ikke bemannet for å ta av for det normale fraværet, noe som øker slitasjen på de gjenværende.

Vi må få sving på arbeidet med heltid, og få ut potensialet som ligger her. Vi ser at store stillinger øker trivsel og samhold, bidrar til å skape gode fagmiljøer, bedre kontinuitet og høyere kvalitet.

Lønn er en viktig konkurransefaktor, noe som bør vise seg i tariffoppgjøret til våren. Videre må det jobbes med arbeidstidsordninger og turnuser som gir så lite helseskade som mulig.

På denne måten vil vi kunne demme opp for lekkasje i begge ender av sykepleieres yrkesliv, og lette rekrutteringsutfordringen.

Det må jobbes for å styrke økonomien rundt helse- og omsorgstjenestene. Det skrytes av at det aldri har vært færre kommuner på ROBEK-lista. Det er bra, dersom det ikke bidrar til at vi får et tjenestetilbud skåret inn til beinet, og rammer tjenesten på en måte som vi ikke kan stå inne for.

KS’ strategikonferanse for Innlandet står for døren. Viktige tema som rekruttering, variasjon i tjenestene, kompetansebehov og lønnsforhandlinger skal debatteres der.

Ta med disse innspillene for å sikre en helse- og omsorgstjeneste og ei framtid som gagner oss alle.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke