15. sep
 
Islam og integrering
Viktig Agenda-dokument

Publisert: 18.aug.2016 04:00
Oppdatert: 18.aug.2016 10:41

Et politikerutvalg bestående av sentrale politikere fra fem partier, er i tankesmia «Agenda» kommet med et viktig integreringsdokument.

Der lanseres ti viktige bud for å få til vellykket bosetting og integrering av flyktninger. Vi er mange både i Arbeiderpartiet (Ap) og i andre partier som hilser dette konkrete og gode dokument velkommen. Bedre sent enn aldri. Nå gjenstår det å se om de respektive partiers landsmøter velsigner dokumentet! Om vi går ca. hundre år tilbake i tid så var vår Ap ledelse den gang tøff mot datidens kirke – og presteskap (Carl Jeppesen 1858-1929). Likevel var kirken den gang bare en søndagsskole å regne i forhold til dagens islam.

Rune Gerhardsen lanserte for over tjue år siden et opplegg til en strengere innvandrings og asylpolitikk i Ap. Ledelsen ga ham tommelen ned. På sin 97 års dag 22.9. i sitt hjem i Pans vei på Ulvøya i 2002, lanserte Haakon Lie et debattnotat for framtredende parti- og pressefolk om islam og integrering. Notatet var et resultat av et samarbeid mellom ham, politisk redaktør i VG Olav Versto, og undertegnede.

Notatet ble deretter neglisjert i partiet. Fremskrittspartiet (Frp) fikk dermed rollen som den eneste politiske aktør som kjørte en nødvendig kritisk innvandrings- og islamkritikk. Mange av oss i Ap kunne gi deler av denne tøffe linje vår støtte, og den får stadig bredere politisk gjennomslag.

Da Agendas integreringsdokument ble lansert på NRK-dagsrevyen 10.8. ble forslaget om forbud mot de religiøse islamske plagg, det heldekkende niqab, og at barnehijab ikke er ønskelig i skolen, spesielt nevnt. En muslimsk mor og hennes datter på ti år ble i innslaget spurt om deres syn på hijab. Moren brukte ikke plagget og en skulle da tro at dattera tok etter moren, men nei. Hun gikk i moskeen på koranskole, og der lærte de at også småjenter skulle bruke hijab, og hun gjorde det.

Her ser vi islam, moskeen og presteskapets makt over individet fra vogge til grav. Islam som religion regulerer alle aspekter i muslimenes liv. Moske og stat blir en enhet, og Koranen skiller ikke mellom religion, kultur og politikk.

Vi ser allerede at kommuner og barneskoler føler seg presset av en tøff islamsk religion til å godta at jenter bruker hijab på skolen, mens andre uten denne religion må ta av seg lue eller caps før de kommer inn i klasserommet. Det en slik religion må møte er et verdslig samfunn som setter foten ned. Til det trenger vi politikere som nå tar islam i skole og plasserer skapet der det skal stå.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke