15. sep
 
Israel kan takke seg selv for problemene
Knut Røise lurer i mandagens HA på om «dette (altså Palestinakomiteen) er mennesker som ikke har peiling på det som skjer i denne striden?» Jeg vil stille det samme spørsmålet tilbake til Røise: Aner du i det hele tatt hva du snakker om? For det virker nemlig ikke slik.

Publisert: 07.jun.2018 13:31
Oppdatert: 07.jun.2018 13:51

Når man hevder at Israel bryter folkeretten og er en okkupasjonsmakt, får man ofte som svar fra ymse Israel-venner, at nei, det gjør de ikke, for Israel ble oppretta av FN. Sant nok, Israel ble faktisk oppretta av et vedtak i FN. Det er det heller ingen som benekter. Men dette endrer ikke det faktum at Israel, gang på gang, gjennom sine nå 70 år som stat, begår store folkerettsbrudd, og okkuperer stadig mer land. Dette har FN, Haag-domstolen og flere av verdens ledende folkerettseksperter grundig slått fast. Men Israel, med sine gode amerikanske venner i ryggen, gjør ingen ting med det.

Les Knut Røises innlegg 4. juni.

«Men Israel vokser og vokser, de trenger mer plass», kommer det da ofte som svar når vi sier dette. Mulig de vokser, men det gir dem ikke rett på å okkupere andre lands jord for det. Forsyner du deg med halve hagen til naboen for det også, kanskje?

Det er ingen tvil om at alle parter i Midtøsten gjør ting som ikke er greit – også palestinerne. Men, for det første, du kan ikke straffe et helt folk, hele sivilbefolkningen, for det Hamas måtte finne på. For det er det Israel gjør med måten de håndterer situasjonen. På måten de bomber sykehus og sivile mål, og bare tenk på alle skrekkeksemplene på hvordan sivile, også barn, har blitt utsatt for vold og tortur av israelske grensevakter og politi. For det andre, så er Israels svar på palestinske angrep helt ute av proporsjon. Å skyte med maskingevær mot et barn som kaster stein på deg, er ikke bare illegitim maktbruk i henhold til folkeretten. Det er også moralsk totalt forkastelig.

Det er ikke vanskelig å forstå hvordan palestinerne blir provosert av hvordan Israel holder på. Jeg blir også det. Og enda mer provosert blir både jeg og dem når Israel gang på gang blir støtta av det internasjonale samfunnet, særlig av USA, verdens mektigste land. Siste i rekken av støtteerklæringer er da altså Trumps beslutning – mot alle faglige og sikkerhetsmessige råd – om å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem. En viktig by for flere verdensreligioner, og for både israelere og palestinere. En by man tilbake i 1947 bestemte skulle ligge under internasjonal kontroll.

Det varte dog ikke lenge, for Israel anså seg selv som den rettmessige eieren. Det er ikke rart man blir provosert. Nå, med flyttinga av den amerikanske ambassaden, har de altså festet grepet enda mer om både byen og landet. Det er ikke rart palestinerne handler som de gjør. Og Israel kan takke seg selv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke