buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
19. okt
 
Israel og Palestina
Temaene Einar Fikke og Kristin Knudsen tar opp 18. mai, om Israel og Palestina, burde få mer spalteplass enn firespors jernbane gjennom Hamar.

Publisert: 24.mai.2018 09:11
Oppdatert: 24.mai.2018 10:59

70 års undertrykkelse og trakkasering av flere millioner, opprinnelige beboere, skulle engasjere mer enn hva noen tusen mennesker mener om hvor jernbanen skal gå gjennem Hamar i fremtiden og ikke hvor den har ligget fra den ble startet for snart 200 år siden.

«Guds utvalgte dreper demonstranter» og «Hva foregår i hodet på Netanyahu?», er betimelige spørsmål, men svarene er ikke enkle.

Finnes det overhodet noen Gud og er den guden bare for jødene i Israel?

At makt korumperer er en kjensgjerning. Stor makt brukes ytterst sjelden til det gode for en selv eller andre.

«Mye vil ha mer og fanden vil ha fler», heter et gammelt ordtak.

At Hitler ville utrydde alle jødene, er et ubestridt faktum. Han klarte å drepe mellom 6 og 7 millioner jøder i Europa. Men det var mange som levde i England, USA og andre land.

Ingen av disse landene tok imot jødene, som prøvde å unnslippe Hitlers massedrap. Kun noen som var veldig formuende og som kunne få formuen ut av landet.

LES OGSÅ: Guds utvalgte dreper demonstranter

Fabrikker, jordeiendommer mm, var umulige å få realisert hos Hitler, han tok dem bare.

Det var forskjell på en rik og en fattig jøde også 1930- og 1940-årene.

I ettertid sliter Vesten med en form for skyld overfor jødiske- etterkommere, mens det samtidig er et stormaktspill som har og fortsatt foregår i Midtøsten.

Skyldfølelsen overfor araberne er lik null. Ser vi på kartene over Midt-Østen, tyder grensene på at det var England og Frankrike som ble enige om grensesettingen i ca. 1920. Det var også da oljen fikk sin store verdi for stormaktene.

Idag skal det ikke mye av bevis på ugjerninger begått av en nasjon til, før sanksjoner m.m. settes igang, for å straffe synderen som ikke følger folkeretten eller ikke benytter seg av «lovlige» krigshandlinger.

Men styresmaktene i Israel har hele tide hatt en blankofullmakt til å gjøre hva de vil mot palestinerne. De mangler bare gasskamrene.

70 år som fanger i sitt eget land eller fordrevet til nabolandene, er en lang tid, alt for lang tid for de fordrevne, og ikke minst for de som burde ha tatt ansvar og respekt for menneskeverd og folkeretten.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat