Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Itt'no knussel, Anita Ihle Steen
Meningsmålinger: Anita Ihle Steen er «hot», mens jernbanesaken er «not». Det er den tabloide konklusjonen på ukas målinger.

Publisert: 21.feb.2015 07:58
Oppdatert: 21.feb.2015 08:05

Aner vi et drag av en moderne utgave av Marthe Svennerud over Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen? I alle fall er hun så populær at selv Høyre-velgerne vil ha henne.

50 prosent oppslutning fikk Arbeiderpartiet i Ringsaker på vår måling i desember 2014. På partibarometeret for februar gjør partiet et nytt byks. 57,8 prosent er en utrolig god måling.De andre partiene må søke trøst i at det fortsatt er mer enn et halvt år til valgdagen. Så sterkt står Ringsaker-ordføreren at det nesten smaker av det opplyste enevelde.

I tillegg formelig knuser Anita Ihle Steen sin opponent Odd Herman Roel Børke fra Høyre på Sentios egen ordførermåling.

67 prosent svarer at de fortsatt vil ha henne som ordfører, mens bare 13 prosent foretrekker Høyres mann. Selv blant Høyres egne velgere sier mer enn 40 prosent at Ap-dronningen er deres førstevalg som ordfører.Det nærmer seg en ydmykelse.Selvsagt er det frustrerende for dem som ønsker et maktskifte, når dominansen blir så sterk. Og selvsagt er heller ikke Ihle Steen en feilfri politiker. Men heller enn å ergre seg kan det være fruktbart å utforske vinnerformelen. Hvilke grep og hvilke lederegenskaper er det som gjør at Anita Ihle Steen blir omfavnet selv av sine motstandere?

Sett utenfra er det flere faktorer som har gjort henne til en så samlende leder i sin kommune.

For det første har den politiske retningen vært tydelig hele vegen. Alle vet hvor ordføreren vil. Helhjertet satsing på byutvikling og urbanisering, en offensiv holdning til næringslivet og fokus på gode oppvekstvilkår for en kommune som tradisjonelt scorer lavt på utdanning.Å avskaffe det dårlige ryktet til Brumunddal er ikke gjort over natta.Det er et politisk program hvor innbyggerne på den ene siden kan se fysiske resultater i form av nytt torg og flere næringsbygg. Samtidig er ikke de kommunale kjerneoppgavene glemt.

For det andre har Anita Ihle-Steen ry på seg for å spille andre gode. Denne uka presenterte hun og rådmann Jørn Strand her i Hamar Arbeiderblad Ringsakers muligheter i en felles kronikk.

Det gis plass til at både rådmann og ordfører kan være synlige ledere i offentligheten. Verken den nåværende eller forrige ordføreren i Hamar hadde et slikt samarbeid. Kanskje mangler det politiske liv i Hamar en kultur for dette? Er det noe å lære av Ringsaker?Dessuten er Ihle Steen kjent for sin involverende stil også overfor politiske motstandere. Hun viser vilje til å ta dem med på råd.

For det tredje er det god økonomisk styring i Ringsaker. I Hamar pågår det for tiden et bikkjeslagsmål mellom politikerne om hvem som har skylden for overskridelsene.

Ordføreren i Hamar må hente inn konsulenter for å identifisere kuttområdene. Slikt gir mindre autoritet hos velgerne.Riktignok har prosjektene i Ringsaker hatt en langt mindre dimensjon enn Hamar, hvor det offentlige bygget for 1,5 milliarder. Men du får uansett mer ro som politiker når innbyggerne opplever at det er kontroll.

Men det er ute blant velgerne hun virkelig scorer. Til stede over alt, dette er ikke en ordfører som sitter på kontoret. Men Anita Ihle- Steen har forstått at det ikke er nok bare å møte opp.

Hun er bevisst sin egen rolle, og tar rommet der hun kommer.Bakgrunnen hennes er ingen hemsko for en Ap-politiker.Med mange års erfaring som styrer i barnehage er hun så langt fra en politisk broiler som man kan komme.Kombinert med hennes åpne og direkte væremåte går det rett hjem i Ringsaker.Tydelig på målene, inkluderende lederstil og god forståelse av egen rolle kombinert med en trygg og folkelig væremåte. Så enkelt, men samtidig så vanskelig? Ikke bare for politikere, men for ledere generelt.

Den andre konklusjonen som kan trekkes etter en uke med meningsmålinger er at jernbanefri strandsone ikke nødvendigvis er en klar vinnersak i valgkampen.

Med ett klart unntak: Venstre! Live Giset på toppen av Venstre-lista bør heise jernbanesaken så høyt hun kan. 77 prosent av hennes velgere vil ha jernbanesporene vekk fra dagens trase. I alle andre partier er holdningen motsatt.Høyre har nylig avholdt sitt eget folkemøte om jernbanen.Ordførerkandidat Knut Fangberget fikk mye oppmerksomhet rundt sitt forslag om å nekte utredning av dagens trase, H1.Det kan se ut som velgerne straffer ham med et markant fall på målingen over populariteten til ordførerkandidatene.Nå er det all grunn til å være forsiktig med konklusjoner knyttet til en enkelt måling. Men den klare tendensen er åpenbar. Velgerne har så langt ikke latt seg overbevise om at Mjøsa må frigjøres fra jernbanesporene.60 prosent av de spurte vil ha traseen der den er i dag. Det er enda flere enn da vi tok pulsen på jernbanedebatten i fjor sommer.52 prosent av Høyres velgere vil beholde dagens trase. Fangberget har bare hver tredje Høyre-velger i ryggen når han velger å kjøre en offensiv for strandsonen.

Det betyr selvsagt ikke at det er grunn til å legge bort kampen for en jernbanefri strandsone i Hamar.

Den saken overlates som kjent til politikerne, og avgjøres slett ikke av meningsmålinger.Men det er vanskelig å se at dette blir vinnersaken for den som drømmer om å henge ordførerkjedet rundt halsen i september.God helg!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke