16. sep
Regionen: Kartskisse fra den offentlige utredningen fra 1972 over området som i dag omtales som mjøsbyen.
 
Ja! - Innlandet trenger mjøsbyen
Tirsdag 5. juni forteller fylkesordføreren i Oppland, Even Aleksander Hagen, at «for første gang samarbeider kommunene rundt Mjøsa og en rekke offentlige etater om arealbruk og transport».

Publisert: 07.jun.2018 16:07
Oppdatert: 07.jun.2018 16:18

Som gammel planlegger i området er min første reaksjon, «Ja, gid det var så vel!» – Altså at vi denne gangen får et reelt samarbeid. Ideen er allerede utgammel.

Alt på 1960-70-tallet, altså for omkring 50 år siden drev vi daværende regionplanleggere rundt Mjøsa et aktivt samarbeid. Dels fordi vi hadde forskjellig fagutdannelse og derfor kunne dra nytte av én funksjonell og naturgeografisk enhet. Jeg kan legge til at vi også samarbeidet godt med alle «offentlige etater om arealbruk og transport», for å bruke Hagens egne ord.

Allerede i 1972 hadde vi regionplanleggere rundt Mjøsa, utarbeidet en sammenhengende arealplan for hele mjøsbyområdet. Den er presentert blant annet i NOU 1972:34, «Kommuneinndelingen i Hamar og Hedmarksbygdene». (Vedlegg 1).

To år senere, altså i 1974, tok vi initiativet til et samordnet møte hvor «representantene for regionplankontorene i Hamar, Gjøvik, Lillehammer og Otta samlet seg om et klart ønske om å få Mjøsområdets rolle i fylkes- og landsdelssammenheng klart presisert»: («Hamar Dagblad» 23. mars 1974).

Så kan man undres: Vil det gå nye 50 år før det igjen skjer noe? Eller kan vi denne gangen håpe på en ny giv med fylket Innlandet som pådriver?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke