17. sep
BILEN: Det er en menneskerett å kunne bruke bilen. I all slags vær, sånn som i går.Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
 
Ja, det er en menneskerett å bruke bilen
Er det en menneskerett å bruke bilen? HA og ordfører Einar Busterud mener nei. Men spør du meg, så blir svaret «Ja selvfølgelig».

Publisert: 16.jan.2018 14:58
Oppdatert: 17.jan.2018 09:44

Vi har jo ikke bare kjøpt og betalt bilen, men vi betalte også et solid sekssifret beløp i skatter og avgifter da vi kjøpte bilen ny. Og hvert år betaler vi noen tusenlapper for å bruke den. I tillegg dyre bompenger. Jo, selvfølgelig har vi rett til å bruke bilen. Vi har betalt i dyre dommer for det.

Dette mente HA 21. desember 2017.

For noen år siden verserte følgende slagord: «Uten bilen stopper Norge,» og her i byen: «Uten bilen stopper Hamar». Og det er ikke veldig lenge siden kommunestyret vedtok 2-3 timers gratis parkering i byen for å redde de forretningene som fortsatt drives i sentrum. En ungdommelig MDG-er var nettopp i avisa og beklaget dette, og hun ville ha slutt på det. Bilen forurenset for mye der den sto.

Et lite apropos: All verdens husdyr, det vil si kuer, hester, geiter, sauer og griser, forurenser mer enn all verdens biler, fly og skip. Så bileieren som bruker 10-12 min. på å kjøre til byen for å handle en time eller to før han kjører like mange minutter hjem kan bruke bilen med god samvittighet. Sannsynligvis forurenser kua på nabogården mer pr. dag enn bileierens bytur.

Bilprodusentene bruker enorme summer hvert år på å gjøre bilene så «rene» som mulig, og det som kommer ut bak på bilen nå er noe helt annet enn for 8-10 år siden. Da var det først og fremst blytilsetningen i bilen som var synderen. Vi husker nok de fleste av oss den den gule, halvdøde vegetasjonen langs veikantene. Blyinnholdet i bensinen må nok ta skylden for dette. Men det er flere år siden blyet ble tatt bort fra bensinen.

«Miljøgiftutslipp» er et populært uttrykk. Ingen forstår helt hva det betyr, men siden begrepet «gift» er med må det være noe veldig farlig. Mine tanker streifer fort mot sykdom og død, og brungule, halvdøde gressplener.

Men vet du; Veigrøftene over det ganske land har aldri vært frodigere og grønnere, og blomsterprakten langs våre veier imponerer bilister uansett hvilket land de kommer fra.. Har det noe å gjøre med det beryktede miljøgassutslippet som det advares så høylytt om, og som koster milliarder av dollar å bekjempe? Og som til og med har skaffet oss et nytt politisk miljø. Ja, det må være lov å undres.

Årsaken til de frodige veikantene og all blomsterprakten er selvfølgelig at CO2 er en betingelse for at all vegetasjonen, og skogen, i det hele tatt vokser. Og uten skog og vegetasjon dør alt liv på jorden.

Det er lov å bruke bilen. Og det er en menneskerett. Og med biler produsert i moderne tid er den en svært liten forurensingskilde.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke