hacklink
17. sep
Tegning: Slik tror vi Hamarbukta blir med «en ytterligere senket kulvert». Hvis ikke noe av Åttemetersplanet kan fjernes, vil stranda i bukta komme der den grønne streken er (G). Det rosa feltet er den åpne kulverten, og den røde streken er kanten som vil ha et glassgjerde. Det gamle jernbanesporet er ikke fjernet på tegningen.
 
Ja, hva med flomsikring?

Publisert: 02.nov.2018 15:05
Oppdatert: 02.nov.2018 15:10

Geir Bjørnar Smebye etterlyser i sitt tilsvar i HA 31.10 dokumentasjon på at noen opererer med slike høyder som 6–7 meter på kulverten. Vi foreslår at han leser innlegget til Kristian Tonning Riise i HA 4.10 på nytt, der skriver Riise: «Da snakker vi potensielt om noe som rager 6–7 meter over bakkenivå mellom byen og Strandgata». Jeg synes ikke «mur» er en urettferdig betegnelse på en slik barriere.»

Det er riktig at det blir behov for flomsikring med en kulvertløsning. Bane Nor foreslår i Tilleggsmeldingen fra juni 2017 en kulvert som de har senket 3,9m. Den stikker på det høyeste opp til 128,1m, og derfra og østover til stasjonen har kulvertkanten høyden 127,1m. Det regner tydeligvis BN som en sikker flomhøyde. Dette er 60cm over bakken på stasjonsområdet ved det gamle Politihuset, og her er det tørt land under en 200-årsflom ifølge NVEs flomsonekart fra 2005! Ifølge denne utredningen vil en 200-årsflom i Hamar komme til høyden 126,43m, og da får vi si at Smebye tar godt i når han vil ha sikringen på høyden 128m. Vi mener BN tar nok i når de legger inn en sikring på 70cm inne i den beskyttende Hamarbukta.

Nå har BN vedtatt å utrede en ytterligere senket kulvert, og det gleder vi oss til. Vi har beregnet at kulverten kan senkes enda 4,6m i forhold til kulverten fra 2017. Da får Hamarbukta en 200m brei åpning med et seilingsdyp på 1,5–2m på midten, og enda 2m dypere i vest ved Flomsteinen. Fjernes i tillegg de delene av kulverttaket som stikker opp over flomsikker høyde, vil hele kulvertkanten få høyden 127,1m. Den synker fra stasjonen og nordover, og rett utenfor Tante Gerda vil den ha samme høyde som muren ytterst på Åttemetersplanet.

Med en slik løsning kan vi altså gå langs Strandgata fra Tante Gerda og videre mot Stortorget uten å se kulverten, den har gått under bakken ved forlengelsen av Vangsvegen, og utsikten fra Strandgata vil ikke skjemmes av verken mur eller glassgjerde.

Vi spør igjen – kan vi ønske oss en bedre løsning?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke