16. sep
 
Ja, jeg vil være en grønn ordfører

0
Publisert: 08.aug.2015 04:00
Oppdatert: 08.aug.2015 08:22

I leserinnlegg både 15. juni og 17. juli har jeg beskrevet noen av tiltakene Hamar Arbeiderparti mener er viktige for et grønnere og mer miljøvennlig Hamar. Thomas Cottis i Naturvernforbundet utfordret meg i et inspirerende innlegg 20. juli til å være mer konkret på tiltakene og ramser samtidig opp en rekke tiltak som jeg med hånden på hjertet er helt enig i.

Arealplanlegging som reduserer transportbehov er et av tiltakene i vårt program og som vi vil jobbe hardt for å få til. Dette handler blant annet om fortetting i sentrum. Her har vi en del å gå på. Når det gjelder tiltak for bedre kollektivtransport, er dette et fylkeskommunalt ansvar, men vi må gjøre vårt beste opp mot våre fylkespolitikere for at de skal ta de beste valgene.

Et eksempel er kvartersavganger på bybussene som har gitt en god økning i antall passasjerer og færre biler i sentrum, og 10-kroners tilbudet i sommer som gjør at flere har fått øynene opp for at det er enkelt å ta buss. Nå er det veldig viktig å sørge for at det ikke bare et i sentrum det er enkelt å kjøre kollektivt, men at også ytre deler av kommunen får et godt tilbud. Dette vil vi jobbe for opp mot fylkeskommunen.

Hamar har vært en sykkelby i flere år og mye bra er blitt gjort. Cottis har selvsagt rett i at en sykkelparkering ved jernbanestasjonen ikke er nok, men vi støtter SV og MDG på at det er et viktig tiltak. I tillegg må det jobbes enda bedre med tilrettelegge for rask sykling på innfartsårene som Cottis nevner spesielt. I vårt program har vi understreket at det er viktig å få flere gang- og sykkelveger særlig i Vang, blant annet mellom Wik og Korslund og Hveberg og Kapp og prioritere flere lyspunkter langs veier og gangfelt i Øvre Vang og Ingeberg.

Som lokalpolitikere er det en del vi kan gjøre, dette har jeg også sagt en del om tidligere, men som Thomas Cottis påpeker, bør vi også bruke vår innflytelse inn mot våre moderpartier for å påvirke den nasjonale politikken. Hamar Arbeiderparti har vært bevisst vårt ansvar her og meldt opp saker til årsmøtet i fylkespartiet og til landsmøtet og vi pusher på når miljøpolitiske spørsmål kommer opp ellers i året. Dette håper vi også de andre partiene i Hamar er bevisst å gjøre.

Hamar kommune skal gjøre sin del for å nå 2-graders målet! Det skal lages en konkret tiltaksplan med målbare tiltak ut fra miljøplanen og alle saker til formannskap og kommunestyre skal belyses ut fra et klimahensyn. Thomas Cottis og Naturvernforbundet kom med en rekke ideer til gode tiltak i sitt innlegg 20. juli og et engasjement fra Naturvernforbundet ønsker vi hjertelig velkommen i den prosessen.

Samtidig vil jeg utfordre hver enkelt av oss som privatpersoner, det er mange enkle tiltak alle kan gjøre som kan være den lille miljøeffekten sammen med mange andres som sender oss et steg i riktig retning.

Ordfører Hamar kommune

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke