hacklink
18. sep
 
Ja, når DAB kommer til Oslo trenger vi den ikke mer

Publisert: 20.sep.2017 07:01
Oppdatert: 20.sep.2017 07:02

Det var da sympatisk av Aftenposten for Oslo området å vente til hele landet har brukt penger på DAB, for nå å mene at det er bare bortkastet penger. Ikke kjøp DAB, sto det.

Og nå har FM radio, på FM radio blitt kastet over hele landet, eller forhåpentligvis blitt resirkulert. Etter enormt mye frem og tilbake har nå slukking kommet til Oslo. Ifølge en fersk undersøkelse Ipsos gjorde for Dagbladet, er 3/4 av alle som har en mening om omleggingen fra FM til DAB misfornøyd. Det er dramatisk.

På MDG sitt Landsstyremøte i Narvik Nov. 2016, diskuterte vi denne saken heftig i forkant av avstemmingen på Stortinget. Mange argumenterte for at det ikke var sikkert nok, noe som DSB også kommenterte. Flere påpekte at vi er størst i verden på El-avfall, det blir ikke bedre ved å skrote Norges radiopark. Så hadde du de som mente at vi ikke måtte gi fra oss sjansen til å være med på ny teknologi. Min bakgrunn for diskusjonen var fra når jeg studerte i Kongsberg for 10 år siden, da påpekte våre forelesere at DAB var et luftslott, fordi det var en teknologisk blindvei.

Miljøpartiet De Grønne og Senterpartiet stemte på Stortinget for å utsette slukking av FM nettet og FrP stemte for å stoppe slukking av FM nettet.

I Sverige ser det nå ut til at myndighetene hopper bukk over DAB, etter at Riksrevisionen påpekte at radiobransjen, ikke lytterne, har fått definere problemene, og utredningene ikke har tatt hensyn til at lyttemønstrene endrer seg når mesteparten av befolkningen nå har tilgang til bredbånd og smarttelefoner. Folk både kan og vil lytte til radio over internett, som ikke lider under DAB-teknologiens alvorlige begrensninger.

Så hva gjør vi hvis vi ikke har DAB radioen og du har nett hjemme, da kan vi koble mobilen til et stereoanlegg, en trådløs høyttaler eller i mange tilfeller din gamle FM-radio, og strømme radio gratis, for eksempel med NRKs radioapp. I bilen, kan du koble deg til bilstereoen med kabel eller trådløst. Man betaler teleleverandøren for datatrafikken, men du kan uansett strømme radio i mange år før det begynner å nærme seg prisen for å bytte ut radioene dine.

I Morgenbladet kunne jeg lese at det er snakk om at det bør gjøres undersøkelser på om de som har vært med å fronte DAB radioen politisk, har hatt økonomiske fordeler av å være stor pådriver for DAB. Håper virkelig noen kan og vil ta tak i dette og få fakta på bordet. Har vi hatt Stortingsrepresentanter som har økonomisk tjent på omlegging til DAB, eller har mesteparten av det politiske miljøet blitt utsatt for dårlig rådgivning. Ingen av svara er heldig for oss forbrukere.

Gruppeleder Ringsaker MDG

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke