17. sep
Matpakke
 
Ja til gratis skolemat

Publisert: 12.okt.2018 12:43
Oppdatert: 12.okt.2018 14:04

Nylig aksjonerte Hedmark Bygdekvinnelag for gratis skolemat. Lokale bygdekvinnelag rundt omkring i fylket serverte skolelunsj på den lokale skolen.

På mange skoler alt fra Eidskog til Dalsbygda fikk elever og ansatte oppleve å sitte sammen og nyte en varm lunsj midt på dagen – akkurat som de fleste foreldrene gjør på jobben.

Matpakken er en utdatert institusjon og vi er nødt til å sette fokus på skolemat. Mange elever har ikke med seg matpakke til skolen eller spiser den ikke.

Selv ressurssterke familier sliter med å få barna til å spise sunt på skoledager – hvordan kan det da være hos de familiene som ikke har ressurser eller økonomi til å følge opp gode kostvaner?

Å dyrke forskjeller begynner i tidlig alder. Gratis måltid til alle grunnskoleelever utjevner sosiale forskjeller og gir alle like muligheter.

Skolematens effekt til folkehelse bør ikke undervurderes: et sunt skolemåltid for alle vil være med å forebygge overvekt og livsstilsykdommer som er et økende problem.

Helsefremmende og gode kostvaner etableres i ung alder.

Bygdekvinnelaget krever at det innføres et gratis skolemåltid som et forebyggende helsetiltak.

Et felles måltid på skolen er viktig for det sosiale miljøet. Samtidig er det en del av dannelsen å kunne sitte og nyte maten og å ha gode diskusjoner sammen rundt spisebordet.

En ordentlig lunsj er med å øke både elevenes konsentrasjon, læring og trivsel på skolen.

Organisering av skolemåltid skjer ikke med frivillige ressurser i lengden. Produksjon og distribusjon bør organiseres på kommunalt nivå.

I de fleste kommuner finnes kommunale sentralkjøkken som – med økte ressurser – kan distribuere skolemat, med mindre kommunen velger å legge ut oppgaven på anbud.

Det er ikke nødvendig å bygge om skolekjøkken og -kantiner når maten leveres ferdig fra et sentralkjøkken til skolene.

Hedmark Bygdekvinnelag er stolt av fylket vårt som en av landets største matprodusenter der mange kommuner – med god grunn – kalles for matkommuner med gode tiltak og nysatsinger rundt den lokale maten.

Bygdekvinnelaget vil at kommunene nå løfter seg et hakk opp og innfører gratis skolemåltid til alle grunnskoleelever.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke