Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Mjøsa: Tilgangen til mjøsstranda er unik i Hamar.Foto: Trond Lillebo
 
Ja til grønn strandsone og fortetting i Hamar
Hamar-plan: Noen tanker og ideer om byplanlegging.

Publisert: 03.jan.2018 12:24
Oppdatert: 03.jan.2018 12:28

Ny kommuneplan for Hamar kommune er ute på høring, og innbyggerne kan komme med sine innsigelser og ideer.

I den forbindelse hørte jeg nylig et portrettprogram i NRK P2 med arkitekten Cathrine Vigander. Hun har nettopp mottatt Jacobprisen 2017 for utmerket arkitektur og design og ga meg noen tanker og ideer om byplanlegging som jeg mener kan være fint både for våre politikere og kommuneforvaltningen med rådmannen i spissen å tenke over. De har jo et stort ansvar for kommunens utvikling.

Fortetting av byer: Vigander snakket om fortetting av byer og hvordan vi burde møte utfordringen uten å gjøre tidenes bommert; å bygge pop-up boliger uten å ha en overordnet og bærekraftig idé. Dette er utrolig viktig, mener jeg. Vi har mange eksempler på byer som har lagt føringer for hvordan byen skal se ut, for eksempel Santa Barbara i California hvor jeg har vært og sett virkningen av overordnede føringer: Der skulle det brukes røde takstein og hvite hus på boligbebyggelsen. Det ga etter hvert virkelig en pittoresk by.

Bygder i Nord-Gudbrandsdal har føringer for valg av husfarge, slik at de holdes i tråd med de gamle norske tjærebrentfargede tømmerhusene. Hamar har sin Sentrumsplan fra 1995 som fortsatt gjelder. Den regulerer blant annet byggehøyde og etasjeantall (4 + eventuelt 1 tilbaketrukket etasje).

Vigander mener det bør stilles krav til hvordan fortettingen på et sted skal oppleves; hva det gir tilbake til beboere og naboer, om det er gode nok lysforhold til de som skal bo, eventuelt jobbe, der. Vi er jo glad i sol og lys her oppe i nord. Det må bygges ordentlig, med gode materialer, det skal fungere og være vakkert. Hun snakket også om at fortettingen burde være «stillferdig». Min bolig er din utsikt, det har mye å si for folks livskvalitet hvordan det bygges. Vi trenger virkelig gode og gjennomtenkte overordnede føringer som ikke bare tar hensyn til økonomi.

Rom: Vi omgir oss hele tiden med rom; landskapsrom, byrom, uterom og innerom. Vi er alltid i et rom – ute eller inne. Noen kan gjøre oss syke, andre friske. Professor Per Fugelli understreket betydningen av at gode omgivelser er helsebringende. Dess tettere folk skal bo, dess større krav er det til gode uterom.

Vigander sier at fritiden vår er veldig viktig for å kunne prestere, på jobb, skole. Fritid til å koble av, reflektere, være sammen med venner. Da er tilgjengelige gode ute- og innerom grunnleggende. For beboere i Hamar vil tilgangen til mjøsstranda være unik. Hele strandsona langs Mjøsa fra innerst i Åkersvika om Espern, langs bykjerna, og videre forbi Furuberget hører til denne strandsona. Det er ikke langt til stranda fra bebyggelsen, og med tilrettelagte adkomster, vil tilgjengeligheten øke og ha betydning for alle. Båtfolket må selvsagt også få sin plass.

Så kan man, som mange steder nå, starte med lavere bebyggelse med godt innhold for beboere nærmest strandsona og legge de høyere husene opp i området der fylkeshuset ligger. Altså ikke legge høyhus i strandkanten og stenge byen innenfor for utsikt, lys og framkommelighet. Det blir en helt annen historie. Vi må ta bærekraftige valg så vi blir stolte av byen vår nå, også om 100 år.

Vi kan velge å gå fra en konsert eller kino som ikke gir oss noe, men ikke fra et byrom som er fylt med noe vi ikke liker. For eksempel et vidt og vennlig åpent mjøslandskap med et gigantisk høyhus ytterst på Tjuvholmen. Det vil være umulig å overse, det kan du aldri komme fra.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke