17. sep
Tjuvholmen.Foto: Trond Lillebo
 
Ja til grønn Tjuvholmen
Vi er langs Mjøsstranda, nærmer oss Tjuvholmen. Her står vi nå overfor en lignende utfordring som vi gjorde rundt år 2000 på Koigen.

Publisert: 31.okt.2017 15:25
Oppdatert: 31.okt.2017 15:41

Aller ytterst på Tjuvholmen foreslås det bygd et 135 meter høyt hotell, tegnet av det kritikerroste arkitektfirmaet Snøhetta. Hvem kan egentlig forestille seg hvor høyt det vil bli? Til sammenligning:

• «Mjøstårnet» som nå bygges i Brumunddal blir på 66 meter,

• Postgirobygget (nå Posthuset) i Oslo er 110 meter

• Oslo Plaza 117 meter.

De to siste er høyt ruvende skyskrapere der de står i Oslo sentrum.

Vårt bygg blir mye, mye høyere og stående svært sentralt. Det vil bli synlig fra vidt og bredt i og rundt Hamar, et blikkfang som ikke er til å unngå, om man vil eller ei.

Hvem skal ha glede av dette bygget?

• De som vil besøke Hamar på et par dagers hotellkonferanse? Vil det kanskje gi økt liv og handel i sentrum, mon tro? Det gjør ikke jeg! Og hvorfor konkurrere med nabokommuner om konferansedeltakere,-? Det er bare 12 km til Brumunddal og det innovative 66 meter høye hotellbygget der. Det blir flott og duger for en hel region.

• De som tjener penger på bygget?

• De på andre sida av Mjøsa?

Eller kan vi utvikle Tjuvholmen med for eksempel

• en marina godt tilrettelagt for båtliv for store og små fartøy pluss plass for de som bare vil gå rundt å titte på båtene. Ei kro eller ei kneipe hører vel med?

• Koigenkvaliteter som badestrender, gjerne med ei kunstig øy som her på Tjuvholmen tar av for bølger fra båtene.

• Treningsapparater, strandvolleyball, osv. Et enkelt stupetårn, kanskje?

• Sykkelbane for småtroll, grønne lunger med sitteplasser, rom for samvær, grilling osv.

• En oppdemmet liten innsjø som raskt får en god badevannstemperatur bare sola titter fram. Passe fint i bukta på sørsiden av Tjuvholmen mot strandpromenaden. Enkelt å demme opp i den lille bukta der, tror jeg.

• For ikke å glemme helårs badeplass med badstue inne på stranda. Deilig!

Jeg tror Tjuvholmen utviklet med tanke helårs aktiviteter for de som bor og lever i Hamar vil gi byen store kvaliteter og være en påvirkning i riktig retning for tilflytting av familier. Et sted for alle. Da vil det også bli mer liv i byen, av store og små. Og vi har plass for sentrumsnær boligbygging (fortetting) slik at vi kan snakke om gangavstand.

Den gangen rundt år 2000 var jeg fascinert av den gode hotellideen med innbakt kulturhus, vinterbygg for Skibladner og et 15 meter høyt fossefall kunstnerisk utformet innfelt i bygget, både lekkert og praktisk for byens behov (kulturhus m.m.). Men jeg er veldig glad for det Koigen vi har i dag.

Med ujevne mellomrom har vi både plass og mulighet for slike grønne, trivelige oaser langs promenaden. Koigen er blitt allemannseie. Slik burde det også bli med Tjuvholmen.

NB! Jeg tror også at har man først tillatt næringsbebyggelse for én utbygger, er det mye lettere å gi andre tillatelse.

Jeg ønsker meg en Tjuvholmen som innbyr til forskjellige aktiviteter året rundt til glede for alle folkeslag – unge og gamle.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke