hacklink
18. sep
Nydalsenga: Blokker her vil være tabbe nummer to.
Foto: John Arne Holmlund
 
Ja til jordvern - nei til blokker på Nydalsenga
Finn egnede utbyggingsområder

Publisert: 26.mai.2016 04:00
Oppdatert: 26.mai.2016 10:01

I HA lørdag 14.mai, uttaler Jordvernalliansen seg angående utbygging av Nydalsenga. De krever en enda større utnyttelsesgrad enn Fylkesmannen har forutsatt. Dette innebærer flere blokker enn de foreløpige planer og vil si 400 boenheter pr 65 daa.

Den første og største feilen ble begått da Nydalsenga ble regulert til boliger av utbyggingskåte politikere i Ringsaker kommune med støtte fra Fylkesmannen. Her bygges det ned matjord tilsvarende dyrking av matforbruket til ca 50 personer. Dere som har vært med på å vedta dette, burde faktisk oppleve å gå sultne en periode og dere bør i alle fall være beskjedne i eget matforbruk! Dere vil uansett bli «skyldig» i matregnskapet i deres levetid.

Jeg støtter Jordvernalliansen fullt ut i arbeidet med å bevare den matjorda vi har i Norge. Den er begrenset og vi har ikke mye egnet areal til nydyrking. Selvforsyningsgraden her i landet er uanstendig lav, samtidig som befolkningen vokser og vi behøver å øke matproduksjonen.

Feil nummer to blir gjort om det bygges blokker på Nydalsenga. Det virker som om Fylkesmannen forsøker å rette opp sin egen beslutning ved å forlangte tett utnyttelse og dette følges nå opp av Jordvernalliansen. Det er absolutt ikke riktig vei å gå. To minus blir pluss, men to tabber fører ikke til noe positivt.

Blokker hører hjemme i byer og ikke i Nydal. Fire-etasjes blokker som «monster-bikuber» på Nydalsenga bryter totalt med eksisterende byggeskikk i et jordbruksområde og gir et lite attraktivt bomiljø. Jeg håper derfor at blokkbebyggelse aldri vil bli en realitet i dette området. Blokker på Nydalsenga sparer i seg selv heller ikke matjord og det bør være siste gang matjord ofres til boliger.

Nå må kommunepolitikerne og Fylkesmannen få øynene opp for andre løsninger. Det finnes rikelig med andre arealer å ta av.

Mitt ønsker er derfor at Jordvernalliansen i framtida vil konsentrere seg om å finne egnede utbyggingsområder og ikke bruke energi på forslag som forringer folks glede ved å bo landlig. Jordvern er viktig, men blikket bør løftes litt.

Jeg ønsker Jordvernalliansen lykke til i arbeidet med å få flertallet til å forstå at vi trenger matjorda og at maten ikke blir laget i butikken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke