Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Rødt Hedmark sier ja til leksefri skole

0
Publisert: 27.okt.2015 04:00
Oppdatert: 27.okt.2015 08:02

En av Rød Ungdoms viktigste kampsak i mange år har vært kampen for ei leksefri skole. Lekser reproduserer klasseforskjeller. Når en stor del av undervisninga blir lagt til hjemmet, er det en naturlig konsekvens at det er de med høyt utdanna foreldre som lærer mest av leksene.

Forskningsrapport fra Statistisk Sentralbyrå viser nettopp dette. Det er større forskjeller i klasser som får lekser, enn i klasser som ikke har lekser i det hele tatt. Forskningsrapport fra SSB viser også at sammenhengen mellom lekser og resultater er minimale. Om lekser gir kunnskap, kunne man forvente at elevene som får mye lekser, gjør det bedre enn dem som får lite lekser.

Undersøkelsen fant ikke noen slik sammenheng. For de aller flinkeste elvene har det en viss effekt, men for det store flertallet er læringseffekten ikke eksisterende. For elever som er dårlige i matte, ser det faktisk ut som det virker mot sin hensikt. De presterer dårligere hvis de får mye lekser!

Voksne fikk lovfestet rett til fritid allerede i 1919, da 8-timersdagen ble innført. Er det ikke på tide å gi elevene samme rettighetene til fritid? Leksene tar ikke bare fritid, det hindrer dem også i å lære på andre måter. Tiden som i dag brukes på lekser, kunne blitt brukt til aktiviteter med familien, drive med idrett, lese ei bok, blogge eller spille gitar.

Ei leksefri skole vil også sørge for at en gjør selvstendig arbeid med lærere tilgjengelig. Dette betyr at en ikke er avhengig av foreldrene for å forstå det stoffet som en jobber med, men kan spørre en lærer når en trenger det. Dette forutsetter jo selvfølgelig at klassene ikke er for store og at det er nok lærere tilgjengelig.

Mengdetreningen må foregå på skolen og ikke på elevens fritid. Med nok lærere vil lekser bli overflødig, uten at vi trenger å utvide skoledagen. Elevene betaler prisen for at det politiske flertallet i stor grad har renset skolen for lek og praktiske fag, skal de også betale med sin fritid?

Rødt Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke