Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Ja til likhet for by og land - nei til øko-nomiske straffetiltak

0
Publisert: 25.mai.2016 04:03
Oppdatert: 25.mai.2016 04:03

Regjeringen ble nylig enig med sin samarbeidspartner Venstre om nytt inntektssystem for kommune-Norge. Dette medfører store endringer som vil flytte penger fra små kommuner til de største kommunene. Forslagene bryter med faglige råd ved at spredtbygdhet og reiseavstander gis mindre vekt i fordeling av penger til bl.a. skole og eldreomsorg.

Regjeringen vil skille mellom frivillige og ufrivillige smådriftsulemper. Frivillige smådriftsulemper skal ikke gis full kompensasjon. Reiseavstander benyttes for å differensiere mellom frivillig- og ufrivillighet.

Regjeringens forslag innebærer også forandringer i de regionalpolitiske tilskudd som er et viktig virkemiddel i distriktspolitikken for nærings- og samfunnsutvikling. Nord-Norge- og Namdalstilskuddet, Sør-Norge-tilskuddet og småkommunetilskuddet slås sammen til et Nord-Norge- og et Sør-Norge-tilskudd, der innretningen endres.

Hvordan inntektssystemet slår ut for den enkelte kommune er enda ikke klart. Men det som er sikkert er at regjeringen med dette forslaget går inn for endringer som er mer rettet mot å presse fram kommunesammenslåinger enn å gi folk lik tilgang på velferdstjenester.

Vi mener det er feil å bruke inntektssystemet for å presse fram kommunesammenslåinger. Endringer i inntektssystemet burde vært bygd på utredninger fra bredt sammensatte utvalg med medlemmer fra kompetente fagmiljøer, der de samfunnsmessige konsekvensene hadde vært gjenstand for offentlig debatt før stortinget fatter beslutninger.

Vi mener dessuten at kommunereformen må bygge på reell frivillighet– ikke på økonomiske trusler. Alle kommunene i Hedmark ser ut til å få dårligere kår med det nye inntektssystemet, og noen vil rammes hardere enn andre.

Vi håper at kommunene i Hedmark ikke lar seg true til sammenslåing, men vil avvente et regjeringsskifte og en ny retning i 2017.

Leder og nestledere

i Hedmark Senterparti

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke