17. sep
NOEN BÆRER BYRDENE: Åpningstidene i norsk varehandel er stadig blitt lengre. Nok må være nok. Noen bærer byrdene. Mange barn blir fratatt kvalitetstid med mor og far.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 
Ja til livskvalitet,nei til søndagsåpent
Fremskrittspartiet og Høyre ønsker søndagsåpne butikker til tross for at flertallet av det norske folk ønsker noe annet.

Publisert: 31.aug.2015 04:00
Oppdatert: 31.aug.2015 09:29

Både arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og en rekke frivillige organisasjoner har klart gitt uttrykk for at de er mot søndagsåpne butikker. Butikkeiere, kjeder, ansatte i butikkene og fagforeningene er også klart negative. Likevel presser regjeringen på. Dette skal gjennomføres.

For å unngå kritikk og avskrive seg ansvaret vil de enda en gang overlate til kommunene å ta beslutningen. Men har kommunene et reelt valg? Holder kjøpesenteret eller større butikker i en nabokommune søndagsåpent, vil handelslekkasje naturlig tvinge kommunen til å åpne for søndagshandel. Den kommunal selvbestemmelse knyttet til søndagsåpne butikker vil i realiteten være et ja eller nei til et syvdagerssamfunn.

Åpningstidene i norsk varehandel er stadig blitt lengre. Nok må være nok. Noen bærer byrdene. Mange barn blir fratatt kvalitetstid med mor og far. Erfaringer og analyser viser at søndagsåpne butikker i mange tilfelle fører til at små kommuner og utkanter der tilbudene er mindre mister kunder og nedleggelser, Totalomsetningen øker ikke, men spres over flere timer. Ingen er vinnere.

Det er betenkelig når en regjeringen ikke lytter til flertallet av befolkningen og flere hundre tusener vil måtte arbeide i helgene, ut over dem som nødvendigvis må arbeide for å holde samfunnsmaskineriet i gang, ivareta liv og helse og ikke minst av dyrevelferds grunner. Søndagsåpne butikker vil også måtte ramme flere tilstøtende næringer og innkjøpte tjenester.

Søndagsåpne forretninger vil:

* ramme mange barn og eneforsørgere

* bety mindre tid for samvær og fellesskap i mange barnefamilier

* redusere familiesamvær på tvers av generasjonene (ikke alle har familie i nærmiljøet)

* bety at eldre og syke vil få mindre besøk

* bety redusert bruk av mange feriesteder

* bety mindre fysisk fostring og friluftsliv

* bety redusert støtte fra mange frivillige

* færre foreldre vil kunne følge opp egne barns fritidsaktiviteter

* bety at vi kan få en betydelig prisøkning

* bety at mange av våre nærbutikker vil forsvinne spesielt i utkanten

* skape behov for bedre dekning av offentlig kommunikasjon.

La oss beholde kvalitetstiden med hverandre. Vi trenger en dag med lav hvilepuls der handel og forbruk ikke står i fokus. Dette er både viktig for folkehelsa og samfunnet.

Senterpartiet sier ja til livskvalitet og trygge arbeidsplasser i distriktene og nei til søndagsåpne butikker.

Stem for livskvalitet. Stem Senterpartiet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke