17. sep
ENKLERE FINANSIERING: private barnehagene i Hedmark og Oppland støtter kravet om en ny og enklere barnehagefinansiering. Foto: Scanpix
 
Ja til ny og enklere barnehagefinansiering
Kunnskapsdepartementet har sendt på høring ny finansieringsordning for private barnehager.

0
Publisert: 30.jul.2015 04:00
Oppdatert: 30.jul.2015 07:06

De private barnehagene i Hedmark og Oppland støtter kravet om en ny og enklere barnehagefinansiering. Vi forventer at kommunene gjør det samme, i den pågående høringen om fremtidig finansiering av private barnehager.

For kommunene og alle som er opptatt av gode barnehager er dette en viktig høring. For private barnehager er dette ikke en kamp om mer penger til drift av barnehager, men om en mer rettferdig og forutsigbar fordeling av de samme midlene som det offentlige i dag bruker på barnehagesektoren.

Utdanningsdirektoratet sendte nylig to ulike modeller for fremtidig finansiering ut på høring. Én av disse skal tre i kraft fra 1. januar 2016. Den ene er en videreføring av dagens kompliserte og urettferdige system der tilskuddet til private barnehager beregnes på bakgrunn av utgiftene i kommunale barnehager i den enkelte kommune.

Den andre er en ny og forenklet modell som tar utgangspunkt i nasjonale gjennomsnittlige utgifter i kommunale barnehager. Det skal beregnes en felles nasjonal sats som justeres for den reelle bemanningen i den enkelte kommune.

Hvorfor mener vi at ny og forenklet modell er den riktige?

• Ny modell legger til rette for fremtidens satsing på kvalitet og innhold i barnehager, som en nasjonal norm for bemanning og pedagogtetthet. • Ny modell vil være mer rettferdig for barn og foreldre. Makspris betyr at foreldre betaler det samme for en barnehageplass uansett hvor i landet de bor. Dessverre er tilskuddene så ulike fra kommune til kommune at kvaliteten varierer svært mye. • Ny modell vil bidra til å bevare det unike mangfoldet i barnehagesektoren fordi rammebetingelsene blir mer forutsigbare og det blir enklere for den enkelte barnehage å kontrollere tilskuddsberegningene. • Ny modell vil innebære en enorm forenkling for kommuner og barnehager som i dag bruker svært mye ressurser på å håndtere et unødvendig komplisert regelverk. Dette vil frigjøre ressurser som kan brukes på innhold og kvalitetsutvikling.

• Ny modell sikrer sammenheng mellom den kvaliteten politikerne i kommunen avgjør at barnehagene skal ha (bemanning og eventuelt andre faktorer) og tilskuddene.

• Ny modell sikrer en enkel, forutsigbar og rettferdig beregning av tilskudd, og gir barnehagene og kommunene mulighet til å bruke sine ressurser på å jobbe med kvaliteten i stedet for endeløse excel-beregninger og klagesaker.

Jeg oppfordrer kommunene til å gi sine høringssvar innen fristen 20.august..

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke