15. sep
 
Ja til språklig frihet i Innlandet

Publisert: 10.apr.2019 11:31
Oppdatert: 10.apr.2019 11:49

I et innlegg i HA 2. april kommenterer Jens Haugan mitt innlegg i avisen 27. mars. Her insinuerer Haugan at jeg vil frata nynorskbrukerne de språkrettigheter de har hatt siden 1885. Jeg kan forsikre Haugan om at vi i Bokmålsforbundet fullt ut støtter Stortingets likestillingsvedtak av 1885, hvor det sto at alle statsansatte kunne bruke sin egen målform til offentlig og privat bruk.

Nynorskkvotering i staten ble først innført ved Målloven av 1930, og videreført i dagens mållov. Bokmålsforbundet ønsker at fritt språkvalg må gjelde overalt i det offentlige, inkludert kommuner og fylkeskommuner. Dette i motsetning til Mållaget som har en klokkertro på at nynorskkvotering skal redde en synkende nynorskskute.

Haugan fremsetter påstanden om at de mange som bytter fra nynorsk til bokmål er utsatt for press. Dette har Haugan ingen dokumentasjon på. Det finnes imidlertid flere undersøkelser som tar for seg det store skiftet av målform blant skoleelever. Blant annet Valdresundersøkelsen, der 75 prosent av nynorskelevene byttet til bokmål i løpet av videregående skole.

En tilsvarende undersøkelse ble i 2016 gjennomført i Hordaland, blant annet ved Sotra videregående skole som har elever fra kommunene Fjell, Sund og Øygarden. Her skiftet hele 81 prosent av skoleelevene fra nynorsk til bokmål. Ingen av informantene i disse undersøkelser opplyste at de var tvunget til å skifte fra nynorsk til bokmål.

Derimot opplyste flere informanter i begge undersøkelser at grunnen til at de skiftet til bokmål, var at de var blitt presset til nynorsk i grunnskolen.

Feilen med Haugan og likesinnede nynorskaktivister, er at de har svært vanskelig med å forholde seg til den språklige virkelighet. Målet om å gjøre nynorsk til «einaste riksmål i landet», slik det sto i Noregs Mållags formålsparagraf i 1923, er fjernere enn noensinne.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke