hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Ja, vi trenger olje og gass framover
Bio-økonomi.

Publisert: 04.sep.2015 04:00
Oppdatert: 04.sep.2015 09:20

Dette som et supplement til leserinnlegget av Gunn Randi Fjæstad i HA 28.8.2015, «Trenger vi olje og gass fremover»,

I følge IEA , vil 80 prosent av verdens energibehov de nærmeste 30 årene dekkes av fossile kilder – altså kull, olje og gass. Et grønt framtidsbilde forutsetter at 90 prosent av dagens olje- og gassproduksjon opprettholdes, at kullandelen må ned og at en må lykkes med karbonfangst og -lagring. Overgang til fornybar energi vil skje over lang tid, det er ikke realistisk å få det til på kort sikt.

Den norske oljeproduksjonen utgjør i dag ca to-tre prosent av verdens samlede produksjon. Norsk andel av klodens påviste oljereserver er mindre enn en prosent.

Vi har nettopp nå rundet 50 års jubileum for olje- og gassvirksomheten i Norge. En virksomhet som uten tvil har bidratt til en eventyrlig utvikling for landet:

• Vi har vært heldige som er velsignet med en kontinentalsokkel som ligger i det riktige «tidsvinduet» for tilstedeværelse av olje og gass.

• Vi var forutseende nok til, helt fra starten, å etablere en sterk statlig styring og fornuftig forvaltning av virksomheten og ressursene, slik at virksomheten har kommet hele det norske samfunnet til gode.• Petroleumsteknologiutvikling i Norge er banebrytende internasjonalt. • Det norske Oljefondet eller Statens pensjonsfond utlandet, ble etablert for å sikre velferd for også fremtidige generasjoner. I dag ligger markedsverdien for Oljefondet på 7120 milliarder kroner. Det ble overført 156,2 milliarder kroner til statsbudsjettet 2014.

Fall i oljepris har ført til krevende forhold i petroleumsnæringen. Oljeprisen har vist store svingninger gjennom tiden. De siste 5-8 årene har prisen ligget unormalt høyt og nivået vi nå ser er kanskje et mer normal prisnivå. Våre myndigheter ser virksomheten i et langsiktig perspektiv og det er viktig at kortsiktige beslutninger nå ikke ødelegger for en god og langsiktig utvikling på norsk sokkel.

• Det er store gjenværende ressurser på norsk sokkel• For videre produksjon må kostnader reduserte • Sørge for at ikke kompetanse og innsatsfaktorer forsvinner

Olje- og gassvirksomheten i Norge har eksistert i 50 år, men bare under halvparten av de forventede totale ressursene er tatt opp. I dag er det 78 felter på sokkelen som er i produksjon, det er 8 felter som vurderes for produksjon og ytterligere 90 funn kan bli vurdert. Ressurser som ennå ikke er påvist, utgjør 20 prosent av totale forventede ressurser. Det er med andre ord et langt perspektiv for olje- og gassvirksomhet i Norge.

Jeg er stolt over å tilhøre et parti som vil legge til rette for fortsatt høy aktivitet og langsiktig verdiskaping og inntekter fra våre petroleumsressurser.

Skal Innlandet utvikle og satse på grønn vekst og bioenergi, vil dette være avhengig av stor satsing på forskning, teknologiutvikling og kompetansebygging. Dette klarer ikke Norge hvis inntektene fra olje og gass svekkes dramatisk.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke