Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Jarlsbergost: Eksportstøtten skal fases ut.
 
Jarlsbergost og billig julemat
I Utenriks- og forsvarskomiteens innstilling til Globaliseringsmeldinga slår flertallet fast at støtten til eksport av ost skal fases ut innen 2019.

Publisert: 08.des.2015 04:00
Oppdatert: 08.des.2015 11:05

Dette rammer norsk mjølkeproduksjon hardt når 130 millioner liter mjølk skal vekk. Dette tilsvarer samla mjølkekvoter i Hedmark og Akershus. For at ost produsert i høykostlandet Norge skal være mulig å selge på utenlandske markeder, støttes eksporten av landbruket selv gjennom prisutjevningsordningen. Det er ikke en post på statsbudsjettet.

Norsk osteeksport består i hovedsak av Jarlsberg til betalingssterke markeder i land som USA og Australia, og prisnedskrivingen blir finansiert av næringa sjøl og ikke over statsbudsjettet. En ensidig fjerning av eksportstøtten fra norsk side vil derfor ikke ha noen effekt på den lokale matproduksjonen i utviklingsland.

Når norske myndigheter i tillegg gjør dette utenfor internasjonale forhandlinger, blir dette bare dårlig politisk håndverk.

Det er betydelig forskjell på en ensidig fjerning av norsk eksportstøtte for ost i løpet av få år, framfor fjerning over tid innenfor rammene av internasjonale forhandlinger. Myndighetene har på denne måten frasagt seg muligheten for å forlange kompenserende tiltak knyttet til denne store reduksjonen av norsk mjølkeproduksjon.

Det er ingen liten oppgave å omstille de 700-800 mjølkebrukene som må innstille sin produksjon som følge av bortfallet av Jarlsbergeksporten. Disse står for en betydelig verdiskaping i mange distriktskommuner.

Hvorfor har norsk landbruk eksportert Jarlsbergost? Mjølk er en biologisk produksjon. Dette medfører at produksjonen kan variere en god del grunnet klima og vekstsesong det enkelte år, men også fordi kua bruker drøyt ni måneder fra bedekning til kalving og kan starte å produsere mjølk.

Det er derfor vanskelig å tilpasse mjølkeproduksjonen til raske endringer i etterspørselen i markedet, noe en fikk en god illustrasjon på i forbindelse med «smørkrisa». En er avhengig av en buffer for å kunne sikre jevne forsyninger av mjølk til industri og forbruker.

Eksportstøtten er en form for regulering av melkeproduksjonen. Blir det produsert for lite melk, går det raskere å stoppe eksporten enn å øke produksjonen i Norge. Dette er til forbrukerens beste og handler om landbrukets evne til å forsyne det norske markedet til enhver tid. Utover disse forholdene har norsk Jarlsberg over år vært en sterk merkevare som har satt Norge på kartet og sannsynligvis gitt drahjelp til eksport av andre norske produkter.

Så hvor er landbruksminister Sylvi Listhaug i debatten? Tilsynelatende er ministeren mest opptatt av å glede seg over «gi-bort-pris på julemat». I VG uttaler hun: «For melkeprodusenter har ikke dette noe å si. De får sin pris for melken uansett. At kjedene velger å sette ned prisene på disse produktene så kraftig prismessig, det må de ta ansvaret for og kostnaden med selv. For jeg regner med at de selger disse produktene med tap.»

Dette kalles kryss-subsidiering der en tar en høyere pris på noen varer for å kunne selge andre med tap. Kryss-subsidiering er altså greit for regjeringen når de tre store i varehandelen falbyr julematen vår, men veldig ugreit når norske mjølkeprodusenter gjør det samme med Jarlsbergosten for å sikre leveransene av mjølkeprodukter til det norske markedet og lønnsomhet i totalvolumet av vår egen mjølkeproduksjon.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke