hacklink
18. sep
 
Jeg elsker også byen min

Publisert: 08.des.2016 17:20
Oppdatert: 08.des.2016 17:25

Det var interessant å lese Hamar kommunes parksjef sitt innlegg om Hamar på 1800 tallet. Den gang da Hamars fine herrer med flosshatt og stokk spaserte langs private haver ved Mjøsas bredd.

Artikkelen er krydret med et kart fra 1848 og et bilde fra omtrent samme tiden, og før Hamar fikk jernbane.

Nå er det bare det at Hamar som by, har en vesentlig lenger historisk periode med jernbane og det var jernbanen som var en vesentlig faktor for Hamars vekst og oppsving. Hamar skulle være en kjøpstad hvor bøndene omkring skulle få omsatt sine varer, og byen skulle være et administrativt sentrum for innlandet.

Da var kommunikasjon til byen viktig. I 1862 ble jernbanen fra Hamar til Grundset/ Elverum åpnet og båttrafikken på Mjøsa blomstret og transportere varer både til og fra byen. Det ble bygget bro og vegforbindelse sør og østover. Jernbanen fra Eidsvoll kom til Hamar i 1880, og det var på denne tiden at Hamar utviklet seg å bli en viktig industriby. Faktisk var Hamar-området et av de områdene i Norge som hadde sterkest vekst i denne perioden. Mye takket være jernbanen og båttrafikken på Mjøsa.

Dette har paralleller også i dag.

Jernbanen blir også nå regnet som en viktig faktor for vekst i innlandet. Dette er noe alle i regionen er enige om. Og så skal vi liksom sitte og drømme oss tilbake til 1850. Jeg blir nesten opprørt.

La oss ikke krangle og tullprate om at 300 meter med jernbane ødelegger Hamar. Det er tragisk hvis dette maset skal forsinke hele prosjektet, og kanskje forhindre at vi får den viktige banen til Hamar og regionen.

Strandsone har Hamar masse av, og en sentral jernbane har vi hatt i alle år og det skal vi fortsette med å ha.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke