16. sep
MINISTER: Jeg forventer mye mer av deg, skriver Leif Jørn Hvidsten.
 
Jeg forventer mye mer av en minister
Vår justisminister, Sylvi Listhaug, har kalt pedofile overgripere for «monstre».

Publisert: 31.jan.2018 11:48
Oppdatert: 31.jan.2018 12:20

I en debatt gjentok hun flere ganger at hun ikke var interessert i å høre innvendinger eller andres vurderinger. Mens hun mer enn antydet at samtalepartneren «forsvarte» overgripere.

At ofre og ofrenes pårørende omtaler mennesker som begår overgrep, vold og drap på barn og mindreårige som monstre, kan jeg forstå. Og at noen hver i en opphetet situasjon og preget av det avskyelige i slike handlinger kan snakke om både «monstre», «umenneskelig» og «udyr», kan jeg skjønne. For slike handlinger er virkelig avskyelige – og heldigvis uforståelige for de aller fleste av oss. Og vi reagerer med aggresjon og skjellsord i fortvilelse over hva mennesker faktisk kan gjøre mot hverandre.

Men jeg forventer mer av en minister. Jeg forventer at en person som er håndplukket til en av landets fremste stillinger og tillitsverv kan argumentere for sin sak – utover å gjenta som et mantra at hun kaller en spade for en spade. Jeg forventer mer av en maktperson med en hel stab av rådgivere, leder for fengselsvesen og domstoler, sjef for store fagmiljøer og med ansvar for hundrevis av millioner kroner.

Jeg forventer at en minister kan mer enn ta avstand og formidle avsky. Det klarer vi selv. En minister må kunne ha lengre perspektiv enn vi kan i vår umiddelbare reaksjon. Jeg har ikke valgt en justisminister for at hun bare skal si det jeg kan si og tenke selv. Av en minister forventer jeg mer.

Jeg forventer at en minister kan lytte: ikke bare til alle oss sinte og fordømmende. Men også til sine egne fagfolk. Som trekker inn langsiktighet, prinsipiell tenkning, menneskesyn. Jeg mener å høre at mange av ministerens egne fagfolk er redd for at stempling og skjellsord kan virke negativt – selv om det altså kan være fristende i øyeblikket.

Jeg forventer mye av en minister. Og synes jeg har rett til det: siden hun forvalter så mye på mine vegne.

Som kristen har jeg forøvrig den mentale beredskapen at jeg vet om synd. At ondskap faktisk er en del av menneskelivet. Og at en så visst ikke behøver være et udyr eller et monster for å begå avskyelige ting. Det var svært mange vanlige mennesker som var både fangevoktere og torturister i nazistenes fengsler og utryddelsesleire. Og vi vet at mange som begår overgrep nettopp er blant ofrenes nærmeste: en storebror, en bestefar, en hyggelig slektning.

En spade er kanskje en spade – men et menneske er et menneske. Med muligheter til det avskyelig vonde – og det overveldende gode. Og vi skal ikke frata mennesket verken ansvaret eller mulighetene ved å stemple dem som noe annet enn mennesker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke