17. sep
Byråkrati: Det er et viktig arbeid som blir gjort av byråkratiet.Foto: Rogelio V. Solis, AP
 
Jeg ønsker alle byråkrater et riktig godt nyttår
Til stadighet ser jeg at Frp-ere angriper våre byråkrater, og kaller dem enten late eller overflødige. Dette vitner om en meget svak forståelse av hvordan vårt samfunn virker.

Publisert: 28.des.2017 13:00
Oppdatert: 28.des.2017 13:18

La meg gjøre et lite forsøk på å forklare hvorfor jeg mener dette.

Vi lever i et samfunn som er godt regulert gjennom lover, vedtatt av folkevalgte, og utfyllende forskrifter, laget av embetsverket. Man kan jo irritere seg over slike reguleringer, men de er vedtatt for å sikre at alle borgere kan ha størst mulig sikkerhet for å bli behandlet på en rettferdig og likeverdig måte.

Byråkratiets viktigste oppgave er nettopp å sørge for likebehandling. Dette skjer gjennom omfattende arbeid innen alle sektorer, i form av enkeltvedtak eller utarbeidelse av forskrifter. Det skal for eksempel gjøres en masse vedtak om hvem som skal få en sykehjemsplass, barnehageplass eller plass på SFO. Uten byråkratiets innsats, ville samfunnet blitt kaotisk, eller en ren arena for de med de største lommebøkene, de største grisetrynene eller de største egoene, det vil si dem som har størst evne til å ta seg til rette, gjerne – og uten blygsel - på bekostning av andre. (Trumpisme på det verste.)

I tillegg til dette, har vårt byråkrati til oppgave å holde det offentlige maskineriet gående. Kommune og stat er blant annet store kunder når det gjelder bygg og anlegg, kontorutstyr og mye annet. Det skal utarbeides og tegnes kontrakter av mange slag. Man må holde kontroll over pengestrømmen, slik at de som har krav får oppfylt disse, og slik at ingen kan jukse til seg noe de ikke har krav på.

Dessuten skal det beregnes og utbetales lønn til ansatte innen alle sektorer, og det skal trekkes skatt fra dem. Det ligger et omfattende arbeid bak alt dette, og det kan virke som et under hvor få feil som begås. Bare i Ringsaker kommuner utbetales det over 5.000.000 kroner per dag i gjennomsnitt i lønninger. Selv er jeg glad for at det finnes folk som beregner og betaler ut min pensjon hver måned.

Enhver person som har deltatt i folkevalgte organer, burde vite hvor mye arbeid som ligger bak utarbeidelsen av sakspapirene som legges fram for et kommunestyre, et formannskap eller de ulike komiteene. Alle disse utredningene krever at byråkratiet har innsikt i alskens lover og regler, og at de innhenter uttalelser og utfyllende opplysninger fra ulike involverte. I sum utføres det et formidabelt utredningsarbeid av våre byråkrater. De som har størst nytte av dette, er den vanlige kvinne og mann.

Jeg vil hevde at Frps syn på byråkratiet mer enn noe annet viser at partiet ikke er et parti for «folk flest», slik de ønsker å framstille seg. Tvert imot. Når en person som Johnny Wæhler velger å angripe sosialdemokratiet for at de ofte allierer seg med byråkratiet, viser det at han ikke har noen respekt for et velregulert samfunn. Jeg mener det er et hederstegn for sosialdemokratiet, at de kan samarbeide med administrative organer på en ryddig og ordentlig måte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke