16. sep
 
Jeg respekterer dere, yrkesfagelever

0
Publisert: 25.mar.2015 04:00
Oppdatert: 25.mar.2015 06:54

I dag tar hver tredje yrkesfagelev fagbrev. Dette betyr at vi uten raske tiltak vil kunne mangle 190.000 fagarbeidere i 2035. Hva vil da skje med kunnskapssamfunnet vi alle er så stolte over?

Vi vil miste enormt med arbeidskraft og viktige fagkunnskaper. Vi vil ha mangel på rørleggere, snekkere, dataelektronikere, helsefagarbeidere og så mange flere viktige yrker. Vi må importere enda mer arbeidskraft, og om vi lar det gå langt nok er jeg redd for en fremtid hvor vi ikke lenger har noen av egne statsborgere som vet hvordan de reparerer de ødelagte røra under vasken min.

Stadig flere velger høyere utdanning. Stadig flere får mastergrader og phd. Selvfølgelig er det positivt. Det er positivt at vi får flere psykologer, leger og sykepleiere. Men det er ikke bra at vi samtidig, gradvis, ser mer og mer rart på de som velger yrkesfag på videregående.

Jeg synes ikke det er rart jeg, at så få yrkesfagelever tar fagbrev. Jeg synes ikke det er rart, da man på ungdomsskolen får vite at hvis man er skolelei, da velger man yrkesfag fordi det er mer praktisk. Det er heller ikke rart når det er så mye politisk press for å gi yrkesfagelever mulighet til studiekompetanse.

Ikke misforstå, det er viktig at de skal kunne få studiekompetanse, men i den kampen har vi glemt å snakke yrkesfag opp. Vi har glemt å fokusere på hvor viktig det er med fagbrev og svennebrev. Vi har glemt hvor mye fagkunnskaper de har, fordi de har den utdanningen de har.

Jeg respekterer alle yrkesfagelever. Jeg respekterer dem fordi de velger en fagutdanning på videregående skole, fordi de på tross av alt det negative som sies om dem, velger å utdanne seg til noe de vil jobbe med. De tar vare på viktige kunnskaper, og det er dem jeg ringer når røra under vasken må repareres, når jeg trenger en hårklipp eller når jeg må ha service på datamaskinen min.

Leder AUF i Hedmark

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke