hacklink
18. sep
MINNESTEIN: Den tyske kunstneren Gunter Demnig har lagt ned minnesteiner verden over. Tidligere denne måneden la han ned i Hamar.
FOTO: TROND SVENDSEN
 
Jeg skulle gjerne ha vært der
Theodor Abrahamsen etterlyser i HA 8. juni Den norske kirke under minneseremonien utenfor Hamar fengsel hvor Fritz R. Mankiewitz døde i oktober 1942 etter massearrestasjonen av jødene her i landet.

Publisert: 10.jun.2015 04:00
Oppdatert: 11.jun.2015 08:37

I likhet med mange andre kirkeansatte var jeg opptatt i et møte som vi var innkalt til den dagen minneseremonien foregikk, men jeg skulle svært gjerne ha vært til stede under nedleggelsen av «snublesteinen» (Stolperstein) som ble murt inn i fortauet.

Bare en uke tidligere gikk sønnen min og jeg omkring i Berlin, hvor jeg gjorde han oppmerksom på alle minnesteinene som er murt inn i gatelegemet i Berlin utenfor hus hvor det bodde jøder helt fram til deportasjonen og det industrialiserte folkemordet i konsentrasjonsleirene.

For noen få dager siden avsluttet jeg også lesningen av Marte Michelets bok: Den største forbrytelsen. Om ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust. Det er en saklig dokumentasjon av hendelsesforløpet fortalt på en menneskelig og god måte sett fra flere perspektiver.

Mange av mine kolleger har satt seg like godt inn i denne delen av norsk historie som jeg, så det mangler ikke på interesse. Etter skuddene mot den norske synagogen i Bergstien i Oslo og skuddramaet under en jødisk konfirmasjon i synagogen i sentrum av København i vinter, deler jeg også Abrahamsens engstelse for jødenes situasjon her i Norden, hvor vi er vant til å ha det ganske trygt. Det skal selvfølgelig ikke være slik at noe menneske skal føle seg utrygg bare fordi det tilhører en minoritet.

Når vi vet at det norske statspolitiet spilte en aktiv rolle under arrestasjonene i 1942, hviler det et tungt ansvar på oss som nasjon som vi må være oss bevisst, slik at vi aldri mer gjør oss skyldig i en tilsvarende urett mot noen folkegruppe.

Abrahamsen har rett i at det ville være tragisk hvis de fåtallige jødene som bor her i landet og har gjort det i generasjoner, skulle bli skremt ut av Norge fordi den gamle antisemittismen får lov til å blomstre opp igjen.

Når det gjelder Israel-Palestinakonflikten, er det vel ingen av oss som har noe patentsvar. Politikk og religion er innfiltret i hverandre på en måte som virker helt uløselig for de fleste av oss. Det oppmagasinerte hatet, de steile frontene og aggresjonen, er så sterk på begge sider at det er umulig for oss å heie på noen av partene, men vi kan mane til å ta humanitære hensyn, holde tilbake voldsbruken og inngå avtaler som anerkjenner at begge parter har rett til å leve i fred på sitt territorium, nå i dag og den dagen de kommer fram til hvor grensene skal gå.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke