17. sep
 
Jeg tror Venstad tar feil

Publisert: 23.okt.2016 13:28
Oppdatert: 23.okt.2016 13:45

Jeg ser i HA at Bjørn Venstad skriver at «Religion er en privatsak». Ja, det er helt riktig, men ut fra dette mener han at kristendommen ikke er noen kulturfaktor, i alle fall for ham. Jeg tror han tar feil.

Å tro er naturligvis en privatsak som ingen andre har noe med, men kristendommen og kirken er en «kulturarv» av aller største betydning i hele den vestlige verden. Når staten Norge skal feire noe spesielt, er kirken med. Kongen ble signet i kirken, vanlige mennesker (ofte lite troende) ønsker ofte å bli viet i kirken. Barn blir døpt i kirken.

Hvis en reiser til en plass i Russland som heter Velikij Ustjug ser det ut som det er flere kirker enn vanlige boliger. Over alt i Norge i by og på landet har kirken en dominerende plass i samfunnet, ofte på en bakketopp så kirken skal sees.

Italienerne flokker til Petersplassen når paven viser seg.De behøver ikke å være «troende». Kirken er rett og slett en «kulturarv» som staten bygger på. Slik også i Norge – når vi gravlegges er det oftest på en gravlund. I vesle Hamar by er det minst fire kirker i stadig bruk, foruten en rekke mindre menigheter. I Vang er det to vakre dominerende kirker like utenfor Hamar by. Det er en «kulturarv».

I dag er det vel ingen som «tror» på Odin, Thor eller Frøya, men den nordiske mytologien står fast som en gammel «kulturarv». Jeg er også nokså sikker på at hvis noen skulle sette en bombe under Nidarosdomen og la den i en ruin, ville også Bjørn Venstad reagere. Kirken og dens tradisjoner er nemlig en vesentlig del av vår norske kulturarv, selv om «tro» eller «ikke tro» på religion er en helt personlig og privat sak.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke