17. sep
 
Jeg utfordrer ungdommen

Publisert: 05.jun.2019 15:00
Oppdatert: 05.jun.2019 15:07

Denne våren har det vært skolestreik for klima og miljø flere steder i Innlandet. Kravet om «handling nå» kan skape et inntrykk av at verden sitter stille uten å gjøre noe som helst. Det er heldigvis ikke helt riktig. Jeg forstår at ungdommen kan være utålmodig, og synes det går for sakte. Jeg er utålmodig selv. Det er regjeringen også.

Klimakampen kan bare vinnes globalt, men innsatsen må være lokal. Derfor skjedde det noe viktig 14. mai. Da ble regjeringens forventinger til kommunal og fylkeskommunal planlegging de neste fire årene vedtatt. Regjeringen legger vekt på at vi står ovenfor fire store utfordringer i årene som kommer. Disse er å skape et bærekraftig velferdssamfunn, å skape et økologisk bærekraftig samfunn, å skape et sosialt bærekraftig samfunn, og å skape et trygt samfunn for alle.

Regjeringen har derfor bestemt at statens forventning til kommuner og fylkeskommuner de neste fire årene er at FNs 17 bærekraftmål blir en del av grunnlaget for samfunns- og arealplanleggingen. Dette er kjempeviktig, fordi Norge styres etter planer.

Protesten har blitt hørt. Dette er en beslutning jeg er helt sikker på at ingen fremtidige regjeringer vil gå tilbake på. Det vil endre kommunal og fylkeskommunal planlegging i Norge for alltid. Det betyr ikke at kampen er over. Det betyr bare at vi er over i neste fase, der vi skal konkretisere hva vi må gjøre i vår kommune for å bidra til å nå målene.

Jeg vil gjerne utfordre ungdommen: Hva synes dere vi skal gjøre, og hvilke tiltak skal vi gjøre først? Jeg lover å lytte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke