15. sep
 
Jeg var nok den mistenkelige

Publisert: 28.nov.2017 12:12
Oppdatert: 28.nov.2017 12:16

Mye tyder på at den mistenkelige «inspektøren» som er omtalt i HAs Krøniken den siste uka, er undertegnede. Jeg kan med en gang avkrefte et hvert rykte om at jeg er farlig.

Jeg jobber i et privat firma som driver med brannsikkerhet. I den forbindelse banker vi på mange dører på Hedmarken og informerer og instruerer om brannsikkerhet. Vi driver altså med informasjon og instruksjon, ikke inspeksjon.

Vi informerer om de krav myndighetene har satt for brannsikkerhet i de tusen hjem, herunder slokkemiddel, hvilken type, hvordan det skal brukes, hvordan det skal vedlikeholdes, og hvor det plasseres. Det samme gjelder for røykvarslere, hvor mange, hvilken type, og hvor skal de plasseres.

Noen vet dette, mange gjør det ikke. Brannsikkerheten i de private hjem er 100 prosent huseiers ansvar, men sikkerheten gjelder alle som bor der. Vi er ingen konkurrent til det lokale brannvesen, vi er et supplement, og vi jobber i dialog med brannforebyggende avdeling hos Hedmarken Brannvesen.

Hver dag brenner det for 10 millioner kroner i Norge, og det dør et 50-tall personer hvert år i brann i Norge. Det siste tallet er heldigvis nedadgående, noe som opplagt skyldes større bruk av seriekoblede røykvarslere og komfyrvaker. Dessverre er eldre og våre nye landsmenn overrepresenterte i dødstallene. Vi forsøker med vår virksomhet å gjøre noe med dette.

Det er derfor svært gledelig at så mange av dem vi banker på hos, uttrykker takknemlighet for at vi kommer. Noen få mener at informasjon om brannsikkerhet utelukkende skal være et offentlig ansvar, og de aller færreste ringer til HA.

På være besøk avdekker vi både ulovlige slokkeapparat og røykvarslere. Noen av de ulovlige røykvarslerne er kjøpt på tilbud i billigbutikker. Enda mer graverende er det at forsikringsselskap deler ut varslere billig til sine kunder ett år etter at varslerne er trukket fra markedet på grunn av at de selv kan forårsake brann.

På lørdag var jeg på innom JULA. Der solgte de pulverapparat på tilbud. «Sjekk prisen» sto det. Jo, prisen var lav, men det sto ingenting om at apparatet ikke er godkjent som slokkemiddel verken i boliger eller fritidsboliger.

Man skal altså være på vakt. Noen har alt på stell når det gjelder brannsikkerhet, men dessverre er det mangler i ca.80 prosent av boligene. Verst stilt er utleieboliger generelt, og kommunale utleieboliger spesielt. De som burde være i front når det gjelder brannsikkerhet.

Jeg kan altså avkrefte et hvert rykte om at vi er farlige og har uærlige hensikter. Men, jo visst, vi er også behjelpelige med å oppgradere brannsikkerheten for den som ønsker å gjøre dette med det samme. Alt dette blir gjort i henhold til myndighetenes krav og Forbrukerrådets anbefalinger.

rådgiver brannsikkerhet Kundeservice AS

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke