Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Sykehus: Sykehusbehandling. Line Aabakken ber om en dør inn hit. Foto: Gorm Kallestad , SCANPIX
 
Jeg vil ha en dør å forholde meg til
Nok ett argument (eller to) har dukket opp i kampen for ett storsykehus ved Mjøsbrua. Hvilken side sykehuset skal ligge på er ikke en debatt i dette innlegget.

0
Publisert: 20.sep.2016 04:00
Oppdatert: 20.sep.2016 07:07

Mannen min skadet et øye en fredag ettermiddag. Da har jeg lyst til å fortelle hvor den eneste øyespesialisten som han måtte konsultere befant seg. Ikke i Oppland, men i Hedmark, helt sør, i Elverum. I og med at vi bor på Dovre, helt nord i Oppland og har legevakt på Otta, så ble det en tur som er et godt eksempel på hvordan vi ikke vil ha det.

Økonomien er en side av seg selv. Sykebil med blålys fra Dovre til Otta er en ukjent kostnad for meg. Men det jeg vet er at taxi fra Otta til Elverum en fredag koster 5.300 kroner. Returen lørdag kveld fra Elverum til Dovre kostet godt og vel 7.000 kroner. Og kostnader ift. transporten er egentlig en historie, for med seg i bagasjen hadde han ett papir som klassifiserte til øyeblikkelig hjelp. Papiret var derfor bare ord på et ark uten noen som helst mening.

270 kilometer måtte kjøres for at en øyenlege kunne se på skaden. Og selvfølgelig 270 i retur dagen etter for å komme hjem.Hvis noen mener at dette er å ha pasienten i fokus, så må det være ett eller annet som ikke stemmer.

Kostnadsberegningen begynner å dra etter seg. Hvor mange reisekoordinatorer er det ansatt på Moelv for å sende folk i «hytt å pine» på dagtid? Hvis jeg skal for eksempel til en kontrolltime utenfor sykehusene, må jeg skifte transportmiddel 4 ganger (jeg har hørt om 6) for å komme meg til rett sted. Det må da være en enorm kostnad?? Og hvordan dette oppleves for pasientene, er det bare de som kan svare på.

Hvordan står det til med geografikunnskapen til de som bestemmer dette?

Jeg har selv vært alvorlig syk, og skulle reise til Ålesund for behandling. Det tar ca 3,5 timer med bil. Jeg fikk tilbud om ei 5 timer lang togreise til Gardermoen, deretter fly til Ålesund + taxi Vigra - Ålesund. Med min helse tror jeg kanskje jeg hadde måtte brukt 1 døgn! Men jeg måtte slåss for å slippe denne høytflyvende turen. Det ble taxi, etter et heseblesende løp over flere dager for å få forklart hvilke vei toget burde gå.

Så kommer litt av cluet i dette. Er det slik at man bør være ganske frisk for å være sjuk i Innlandet? Er du gammel, sjuk og trenger ei reise fra A til B så er det nesten umulig. Du må kjempe for å komme deg fram med helsa i behold, og deretter få den behandlingen du trenger.

Jeg har konkludert. Jeg vil ha en dør å forholde meg til. Den døra må gjerne være på Biri, eller i Moelv eller whatever, men jeg trenger en dør å forholde meg til når jeg trenger hjelp, når jeg er syk og elendig å ikke har det helt OK.

Til slutt vil jeg ha fram: De fantastisk flinke medarbeiderne som jobber på gamle utslitte og til dels falleferdige avdelinger (ja, jeg har sett mange av dem) er de ikke mer verdt? Folk som jobber og sliter for at pasientene skal ha det best mulig mens de er innenfor veggene.

Helt bestemt. Jeg vil ha et nytt storsykehus ved Mjøsas bredd. For min egen og mine etterkommeres helsemessige sikkerhet sier jeg ja.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke