Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Jeg vil kjempe mot organsalg i Norge
Norge har et lovverk som ivaretar nyrepasienter som trenger dialyse. I tillegg får de dekket reiseutgifter til og fra nødvendig dialysebehandling.

Publisert: 21.mar.2018 10:17
Oppdatert: 21.mar.2018 10:42

Jeg har lest innlegget av Gard Løken Frøvoll 8. november i fjor og vil svare på hans utsagn om dialysebehandling, organsalg og organdonasjon i Iran.

Han sier «Iran trenger ikke flere dialyseavdelinger på grunn av kort ventetid på nyretransplantasjoner.»

Situasjonen i Iran er at mange må reise over store avstander for å få behandling. Velferdssystemet er dårlig og pasientene må betale reiseutgiftene selv. Det gir stor belastning for den det gjelder. Inntektene er lave og mange er arbeidsledige. Iran har i dag behov for mer enn 3.000 dialysemaskiner, 1.000 dialyseplasser og 50 dialyseavdelinger.

Frøvoll skriver at Iran har lyktes i å fjerne ventelistene på nyrer. Han påstår også at Iran har opprettet et marked, slik at alle som trenger en nyre kan kjøpe av en donor. Hvor har han hentet disse opplysningene fra? Publikasjoner og offentlige tilgjengelig materiell fra Iran viser at det er stor kø for å få nyretransplantasjon. Pasientene venter på operasjon på grunn av blant annet dårlig økonomi. Dette problemet har vart i mange år.

Nyretransplantasjon er et alternativ til kronisk dialyse, hvis ikke allmenn svekkelse eller andre sykdommer gjør risikoen for stor og hvis det er en nyre til rådighet. Norge har blant de korteste ventelistene på et nytt organ i verden. Antall nyretransplantasjoner i 2017 var 274. Antall nyrepasienter på venteliste 31.desember 2017 er 343.

Vi har strenger kriterier for hvem som kan være nyredonor i Norge. Det er krevende utredningsprosess å bli donor. For å bli vurdert som donor må man i Norge være over 18 år og ved god fysisk og mental helse. Det testes blodtype, vevstype og mange andre prøver og undersøkelser. I Norge har donorer har rett til sykmelding, dekning av inntektstap, reiseutgifter, kostnader til barnepass etc.

Gard Løken Frøvoll hevder at Iran har opprettet et marked, slik at alle som trenger en nyre kan kjøpe av en donor, og at handelen foregår slik at staten betaler rundt 35.000 kroner til donorer, i tillegg til helseforsikring. Deretter kjøper pasienten nyren av staten, og staten betaler operasjonen, for å unngå noen har ikke råd til nyre.

Hvor henter Frøvoll sine fakta fra? Det er ikke oppgitt referanser i hans artikkel i tilknytning til Irans lover eller pasientrettigheter og helseforsikringer.

I Iran finnes det både offentlig og private sykehus og poliklinikker. I offentlig helsesektor må pasientene betale høye egenandeler til innleggelse, behandling og medisiner, og i tillegg reiseutgifter. Salg og kjøp av nyrer er lovfestet i Iran. Betalingen per nyre ligger nå på omtrent 6.000 dollar. Staten betaler ingenting til pasienter som vil kjøpe nyre. De som ikke har råd til å betale for en ny nyre får ikke alltid finansiell støtte fra staten.

Organsalg vil tvinge fattige til å utsette seg for en stor risiko. Pengene er mektig motivasjon til å selge nyre. Det er vanlig i Iran at det ikke finnes noen kontrakt mellom nyreselger og -kjøper. Det finnes egne agenter som hele tiden vil finne de rike pasientene som kan betale mest penger for en nyre.

For eksempel selger en mann på 28 år nyren sin på grunn av at han skylder penger på lånet. Han har skrevet annonse på veggen om til å selge sin nyre på persisk (Farsi). Det er mange slike annonser om nyresalg i Iran.

Det er fortsatt svakheter i Irans helsevesen og donorer følges dårlig opp etter inngrepet. Konsekvensene er at donorer kan få alvorlige infeksjoner og i verste fall dø. Det er de fattige som selger organer og de løper en stor risiko, da de ikke har råd til oppfølging og behandling om noe skulle gå galt.

Gard Løken Frøvoll sier Norge bør legalisere organsalg. Han sier vi må åpne for organsalg. Norge er et demokratisk land, en velferdsstat. Nordmenn har det veldig bra i det norske velferdssamfunnet. Helsevesenet fungerer meget bra og alle har rett til behandling uansett bakgrunn, nasjonalitet, hudfarge, religion og politisk tilhørighet.

I Norge er helsevesenet regulert med strenge lover som ivaretar organdonorer samt at vi har en annen helseøkonomi. Norge kan ikke sammenlignes med Iran. Vi har ikke samme fattigdom og store klasseskiller som i Iran og har gode velferdsordninger som ivaretar pasienter og donorer.

Jeg jobber som sykepleier på sykehuset Innlandet ved dialyseavdelingen Elverum sykehus og står ovenfor denne problematikken daglig. Som lokalpolitikker og kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Hamar kommune vil jeg kjempe mot å åpne for å legalisere organsalg i Norge. Dette vil bidra til å skape urettferdig samfunn som skaper større klasseskiller hvor de rike kan kjøpe seg til bedre helse.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke